Erişilebilirlik

George Washington'un Müze Olan Evi Köleliğe Işık Tutuyor


George Washington'un Müze Olan Evi Köleliğe Işık Tutuyor
George Washington'un Müze Olan Evi Köleliğe Işık Tutuyor

George Washington, köleliğin kabul gördüğü bir zamanda doğmuştu. 11 yaşındayken kendisine 10 köle miras kalan Amerika’nın ilk başkanı Washington 1799 yılında öldüğünde, Mount Vernon malikanesinde 300 köle yaşıyordu.


Bu yıl kölelerin yaşadığı barakalar kapsamlı arkeolojik analiz ve restorasyondan geçirildi. Amerika’nın Sesi Mount Vernon’da yaşayan ve çalışan eski kölelerin soyundan gelenlerin restorasyon hakkındaki görüşlerini aldı.

Amerika’nın ilk Başkanı George Washington’un evine giden ziyaretçiler artık Mount Vernon’da kölelerin yaşadığı mütevazi barakaları da görebiliyor. 10 ay süren restorasyondan sonra kölelerin yaşadığı barakalar ziyarete yeniden açıldı.

George Washington başkan olduktan kısa süre sonra Mount Vernon’daki serasına iki yeni bölüm ekledi. Kadın ve erkekler için ayrılan ve dört büyük odaya bölünen ek bölümler şömineyle ısıtılıyordu.

Düzenlenen törende konuşan arkeolog Dennis Pogue, restorasyon çalışmalarının 20 yıllık araştırmanın sonucu olduğunu, kölelerin kullandığı kıyafet, mutfak eşyaları, süpürge ve sepetlerin benzerlerinin yapıldığını söylüyor:

”Kölelerin yaşadığı bölümlerde yapılan kazılarda çok sayıda arkeolojik nesne bulduk. Bunlardan bazıları kölelerin kendi kullandıkları eşyalar. Yemek yedikleri seramik kaplar bunlardan biri. Çok sayıda hayvan kemiğine de rastladık. Böylelikle Washington ailesinin sağladığı kısıtlı beslenme imkanlarını genişletiyorlardı.”

Bu eşyalar aşçıların, hizmetçilerin, çiftçilerin ve zanaatkarların ücretsiz çalıştığı bu malikanedeki yaşam tarzlarını gözler önüne seriyor. Arkeolog Dennis Pogue anlatıyor:

”Köleler tahmin edebileceğinizden çok daha rezalet koşullarda, çok kötü şartlar altında kulübelerde yaşıyordu. Hikayenin bu kısmını örtbas etmek istemiyoruz. Burada yaşayanlar köleydi, başkasının malıydı, hiçbir hakları yoktu ve çok çalışıyorlardı.”

Seramik kaseler, bez bebekler ve örgü şapkalar gibi aslına uygun olarak yapılan bazı eşyalar kölelerin Afrika’daki köklerine bağlılığını gösteriyor.

Washington’un kölelerinin soyundan gelen birkaç kişi törende katıldı ve bazı eşyaları restore edilen barakalara yerleştirdi. Bunlardan biri Washington’da yargıçlık yapan Rohulamin Quander. Quander, Mount Vernon’da yaşayan ve George Washington için çalışan Sukey Bay adlı kölenin soyundan geliyor. Quander şunları söylüyor:

”Yıllar boyunca isimleriyle birlikte yaşamlarının ne kadar önemli olduğu da unutulan bu köleler George Washington için çalışıyordu. Bu köle kadın ve erkeklerin hakkını vermek istiyoruz çünkü haftanın 6-7 günü şafak vaktinden günbatımına çalışan, Washington’un hepimize yararı dokunan işler yapmasında büyük katkısı olanlar bu kölelerdi.”

İlkokul öğretmeni Beth Cayer tarih dersinin bir parçası olarak öğrencilerini Mount Vernon’a getirmiş.

”Bazı çocukların ataları Amerika’ya köle olarak gelmişti. Kendi hayat tarzlarıyla kölelerinkini karşılaştırmak öğrencileri oldukça şaşırttı. Buradan etkilendiklerini düşünüyorum.”

Restorasyonun amaçlarından biri ziyaretçilere köleliğin acımasızlığını anlatmak. Tören için Mount Vernon’a gelenlerden biri de yine Sukey Bay’ın soyundan olan Gloria Alice Holmes’du. Holmes seramik kaseyi kadınların yaşadığı barakaya koydu.

”Bugün yağmur yağıyor. Yağmur, bana göre kölelerin gözyaşlarını simgeliyor. Köleler bize onları unutmadığımız için teşekkür ediyor.”

XS
SM
MD
LG