Erişilebilirlik

Amerika'nın Politikalarına Müslümanlar Tepkili


Amerika'nın Politikalarına Müslümanlar Tepkili
Amerika'nın Politikalarına Müslümanlar Tepkili

11 Eylül saldırılarının ve ardından alınan önlemler Amerika'da yaşayan müslümanları etkilediği kadar; tüm dünyada müslümanların Amerika hakkındaki görüşlerini de şekillendirdi... Dünyanın en büyük müslüman ülkesi Endonezya'daki muhabimiz Brian padden, müslümanların Amerika'ya yaklaşımını derledi.

Dünyada Müslümanlar’ın büyük çoğunluğu 11 Eylül terör saldırılarını kınamıştı. Ancak birçoğu, Amerika’nın saldırılara verdiği karşılığı aşırı bulmuştu.

Afganistan ve Irak savaşları…

Terörle mücadele gerekçesiyle toplumlarına baskı yapan rejimlerin desteklenmesi tepki gördü.

Maryland Üniversitesi, Uluslararası Politika Eğilimleri Programı Direktörü Steven Kull, Amerika’nın demokratik değerlere ve özgürlüklerin genişletilmesine verdiği desteğin bu nedenle gölgelendiğini söylüyor: “Amerika’nın kötü bir imajı var. Sözünü ettiğimiz değerlere sadık kalmayan, İslam dinine dost olmayan; uluslararası hukuka rağmen güç kullanma eğilimli ve demokrasiyi desteklemeyen bir Amerika olarak görülüyor…”

İsam el Erian, Mısır’da bir zamanlar cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e muhalefet eden Müslüman Kardeşler’in lideri…

El Erian, Amerikan askeri operasyonlarının aşırıcı teröristlerden çok daha fazla insan öldürdüğünü; Amerika’nın zorla demokrasiyi yayma girişiminin de başarısız olduğunu söylüyor: “Afganistan’da yenildiler. Yeni bir ulus inşa edemediler. Irak’ta da yenildiler. Orada da demokrasi kuramadılar.”

Kamuoyu yoklamaları Başkan Obama’nın Müslüman dünyasına yaptığı açılımların da bu tür görüşleri değiştiremediğini gösterdi.

Endonezya, Amerika’yla ilgili olumlu görüşleriyle bir istisna.

Obama’nın çocukken Endonezya’da yaşamış olması; Endonezya’da demokratik reform yapılması ve o ülkenin de terör saldırılarına maruz kalması Amerika hakkındaki olumlu görüşlerin nispeten daha fazla olmasını açıklayabilir.

Yine de Endonezya’da sesini duyurabilen etkili bir azınlık Amerika’nın askeri politikalarına; Amerika-İsrail ilişkilerine tepkili. Mavi Marmara olayı Endonezya’da büyük tepki toplamıştı. Üniversite öğrencisi Sahid Sundana anlatıyor: “Obama, İsrail’in bu tür şeyler yapmasını engellemeli. Sadece İsrail’i korumamalı.”

Tunus’taysa Amerika’nın demokratik hareketleri yeterince desteklememesi eleştiriliyor.

Steven Kull’a göre Amerika’nın Irak ve Afganistan’dan çekilmesi ve İsrail Filistin barışına destek vermesi, Müslümanlar’ın Amerika hakkındaki görüşlerini iyileştirebilir. Ancak Kull yine de Amerika’nın Müslüman Kardeşler gibi İslamcı gruplarla ilişki kurması gerektiğini savunuyor: “Bu gruplar Müslüman dünyasında oluşacak demokratik sistemin bir parçası olacaklar. Dolayısıyla Amerika’nın o gruplara dostça yaklaşması; o ülkelere şüpheyle yaklaşmaması gerekiyor.”

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika’nın Müslüman Kardeşler’e açılımda bulunacağını ima etmişti. Ancak İsam el Erian’a göre şu ana kadar herhangi bir temas olmadı.

11 Eylül terör saldırılarının üzerinden 10 yıl geçti. Müslümanlar’ın Amerika hakkındaki olumsuz düşünceleri, terörle mücadele operasyonlarının en büyük kayıplarından biri sayılabilir.


STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG