Erişilebilirlik

Mısır’da Güvenlik Güçleri Alarmda


Dün gece
Dün gece

Kahire hükümeti dün gece İsrail Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı görüşürken yeni olaylara karşı güvenlik güçleri teyakkuz durumuna geçirildi.

Dün gece İsrail’in başkentteki diplomatik temsilciliğine saldıran halk, büyükelçilik çevresindeki duvarı yıktıktan sonra binaya girdi. Yüzlerce kişi binanın bazı bölümlerini talan etti ele geçirdikleri belgeleri pencerelerden dışarıya attı.

Görgü tanıklarına göre bina civarında görevli polisler olaylar müdahale etmezken, 2 polis aracı göstericiler tarafından ateşe verildi.

Mısır hükümeti göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada, biri kalp krizinden olmak üzere 3 kişinin öldüğünü bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

Bugün
Bugün

Daha sonra olay yerine sevk edilen askerler, binlerce kişiyi dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı ve havaya ateş açtı.

Mısır’ın Kahire Büyükelçisi Yizak Levanon, olayların kontrolden çıkması üzerine, ailesi ve 80 görevliyle birlikte acilen Kahire havaalanına gitti. Grubun bu sabah İsrail’e vardığı öğrenildi. İsrail gazetelerinde çıkan haberlere göre, büyükelçilik personelinin tahliyesi, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Başkan Barack Obama'yı telefonla araması ve Amerika'nın Mısır nezdinde girişimde bulunmasıyla sağlandı.

Binada mahsur kalan 6 Büyükelçilik görevlisinin ise daha sonra Mısır komandoları tarafından kurtarıldığı bildirildi.

İsrail hükümeti diplomatik irtibatın kesilmemesi için Büyükelçi Yardımcı’sının Kahire’de kaldığını açıkladı. İsrailli yetkililer Mısır hükümetine personeli koruduğu için teşekkür etmekle birlikte olayı uluslararası sözleşmelerin ihlali olarak niteledi.

İsrail ordusunun, geçen ay, Sina yarımadasında, Filistinli militanlar sanarak 5 Mısır polisini öldürmesi ülkede korkunç öfkeye yol açtı. İkili ilişkiler o zamandan beri giderek kötüleşirken, eski cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in devrilmesinden bu yana, nüfusun önemli bir bölümü İsrail’le 1979 yılında imzalanan barış anlaşmasının da gözden geçirilmesini istiyor.

Hükümet olayları görüşürken İçişleri Bakanlığı polisi alarma geçirdi ve tüm izinleri iptal etti.

Kahire'de dün geceki olaylar..

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG