Erişilebilirlik

Mısır: 'İsrail'le İmzalanan Camp David Anlaşması Kutsal Belge Değil'


İssam Şeref
İssam Şeref

Mısır Başbakanı İssam Şeref, 1979 yılında İsrail’le imzaladıkları Camp David anlaşmasının “kutsal bir şey olmadığını ve içeriğinin değiştirilebileceğini” söyledi.

TRT’nin Arapça yayın yapan kanalı “El Türkiye”ye demeç veren Başbakan Şeref, Amerika’da imzalanan Cam David anlaşmasının “bölgede adil bir barışa yarayacaksa her zaman değiştirilebileceğini” kaydetti.

Mısır’da Hüsnü Mübarek sonrası yönetimi devralan Askeri Konsey, İsrail’le yapılanlar dahil tüm uluslararası anlaşmalara bağlı kalacağı vaadinde bulunmuştu.

Mısır, Camp David anlaşmasının içeriğini değiştirmesi durumunda Amerika’dan her yıl aldığı milyarlarca dolarlık yardımı kaybedebilir.

Camp David anlaşması,1978 yılında dönemin Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ve İsrail Başbakanı Menahem Begin arasında, eski Başkan Jimmy Carter'ın Maryland eyaletindeki aynı ada sahip dinlenme evinde imzalandı.

Hüsnü Mübarek’in Şubat ayında devrilmesinden sonra artmaya başlayan Mısır-İsrail gerginliği geçen ay Hamas militanlarının Mısır üzerinden İsrail’e saldırı düzenlemesinin ardından iyice alevlenmişti. Sekiz İsrailli’nin hayatını kaybettiği saldırının ardından militanları kovalayan İsrail helikopterleri beş Mısırlı sınır görevlisini öldürmüştü. Olayın ardından Mısırlı protestocular Kahire’deki İsrail büyükelçiliği önünde zaman zaman şiddet eylemlerine varan gösteriler düzenledi.

Dün de yaklaşık 200 Ürdünlü gösterici Amman’da düzenledikleri eylemde İsrail büyükelçiliğinin kapatılması, 1994’te İsrail’le imzaladıkları barış anlaşmasının da iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Arap ülkeleri arasında yalnızca Mısır ve Ürdün İsrail’le ilişkileri geliştirmiş ve karşılıklı büyükelçilik açmıştı.

XS
SM
MD
LG