Erişilebilirlik

Kahire'de Hristiyanlarla Güvenlik Güçleri Çatıştı


Kahire'de Hristiyanlarla Güvenlik Güçleri Çatıştı
Kahire'de Hristiyanlarla Güvenlik Güçleri Çatıştı

Kahire’de bir süre önce kiliselerine saldırılmasını protesto eden Kıptilerin güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girmesi sonucu en az 24 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi yaralandı.

Devlet televizyonu binası önünde molotov kokteyliyle polise saldıran göstericiler, askeri araçları ateşe verdi ve güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya girdi. Mısır’da şu ana kadar görülen en büyük din çatışması olan olayda yüzlerce gösterici polise saldırdı, bazıları kaldırım taşlarını sökerek güvenlik kuvvetlerine fırlattı.

Hristiyan göstericiler eylemin son derece barışçı bir şekilde başladığını, ancak sivil polisler tarafından saldırıya uğradıklarını iddia ediyor. Gösteriler daha sonra Tahrir Meydanı’na sıçradı.

Mısır'ın geçici bakanlar kurulu hiçbir grubun ulusal birliğe veya demokrasiye geçişe zarar veremeyeceğini açıkladı. Resmi haber kaynakları bakanlar kurulunun bugün olağanüstü toplanarak durumu değerlendirdiğini, Tahrir meydanı ve çevresinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini bildirdi.

Ülkenin güneyinde son birkaç haftadır kilise inşaatlarına öfkelenen Müslümanların saldırısına uğrayan iki kilisede isyan çıkmıştı. Asvan kentindeki bir kilise, çevredeki radikal Müslüman bir grubun talebi üzerine haç ve çanını indirmek zorunda kalmış, bunun üzerine çatışma çıkmıştı.

Asvan Valisi Mustafa Kamil el Seyyid kilisenin izinsiz inşa edildiğini savunuyor. Dünkü gösterilere katılan göstericilerse kiliselerinin kısmen yıkılmasının ardından Asvan valisinin istifasını istedi.

Hristiyanlar Mısır’ın 80 milyonluk nüfusunun yüzde 10'unu oluşturuyor. Kıptiler ve Müslümanlar, Şubat ayında devrilen devlet başkanı Hüsnü Mübarek aleyhindeki gösterilere birlikte katılmıştı. Ancak Mübarek’in devrilmesinden sonra Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki çatışmalar da arttı.

XS
SM
MD
LG