Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesi: ‘Twitter Yasağı Kalkmalı’


T.C. Anayasa Mahkemesi
T.C. Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi, insan hak ve özgürlüklerini ihlal ettiği gerekçesiyle Twitter’a erişim yasağına son verilmesi gerektiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararı oybirliğiyle aldı

Türkiye’de Twitter yasağına karşı Anayasa Mahkemesi son sözü söyledi ancak o karar 30 Mart yerel seçimleri ardından geldi. Anayasa Mahkemesi, insan hak ve özgürlükleri ihlal edildiği gerekçesiyle Twitter’a erişim yasağına son verilmesi gerektiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı bugün aldığı kararla “Kuş özgür kalmalı” dedi. Yüksek Mahkeme, bireysel başvurular üzerine ifade, iletişim gibi insan hak ve özgürlüklerinde ihlal olduğuna karar verdi. Anayasa Mahkemesi kararını şimdi Haberleşme Bakanlığı ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) gönderdiği için hukuken yasak hemen kalkmalı. Hükümet’in Yüksek Mahkeme kararına da direnip direnmeyeceğini ise önümüzdeki saatler gösterecek.

Hükümet, bir internet sitesini tümüyle kapatma kararını, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlarda İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'daki son değişiklikle "istisna" haline getirdiklerini savunmuştu. Ancak 20 Mart gecesi dünyadaki en büyük sosyal paylaşim sitelerinden birisi olan Twitter’a erişim Türkiye’de tümüyle yasaklanmıştı.

Başbakan Erdoğan'ın, 30 Mart öncesinde Bursa mitingindeki “Twitter’ın kökünü kazayacağız” açıklamasından sonra Twitter'in kapatılması Türkiye’de tepkiyle karşılandı. Özellikle AKP Hükümeti’nin 17 Aralık’ta kamuoyuna yansıyan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun gerekçesi olan ses kayıtlarının Twitter aracılığıyla paylaşılmasından rahatsızlık duyduğu konuşuldu.

Yasak kararına karşı Türkiye Baralor Birliği gibi kurumlardan yargıya itirazlar yapılmıştı. 26 Mart’ta Ankara 15’nci İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak TİB, mahkeme kararını uygulamak için yasadaki 30 gün süresini gerekçe göstererek, yasağı kaldırmamıştı.

Ankara 15’nci İdare Mahkemesi’nin bu kararı nedeniyle Anayasa Mahkemesi, seçim öncesinde Twitter yasağını değerlendirdiği toplantısında bir karar almaya gerek duymamıştı. Ancak TİB’in mahkeme kararı rağmen yasakta direnmesi üzerine 28 Mart’ta başvurucular bir kez daha Anayasa Mahkemesi’ne itiraz etti.

Akademisyenler Yaman Akdeniz ile Kerem Altıparmak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun o başvuruları ise seçimin ardından gündeme alındı. Anayasa Mahkemesi, yasağı kaldırmayan Haberleşme Bakanlığı ve TİB’in bireysel özgürlükleri ihlal ettiğine karar verdi. Kararda, “Anayasa’nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine” hükmedildiği açıklandı.

AYM: Yasak kalmayınca düşünce paylaşımı güncelliğini yitiriyor’

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, neden yasak kararının hemen kaldırılması gerektiği de şöyle açıklandı:

“Ülkemizde milyonlarca kullanıcısı olan bir sosyal paylaşım sitesine erişimin engellenmesinin bu kişilerin demokratik toplumun temellerinden olan ifade özgürlüğünü sınırlayıcı etkisi dikkate alındığında, bu tür sınırlamaların hukuka uygunluğunun acilen denetlenmesi ve hukuka aykırılık tespiti halinde sınırlamanın hemen kaldırılması demokratik hukuk devleti ilkesinden kaynaklanan bir zorunluluktur. Söz konusu idari uygulamaya ilişkin yukarıda belirtilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen başvurucuların ihlal iddiasına konu olan twitter.com isimli siteye erişimin halen mümkün olmadığı görülmektedir. Sosyal medyada belli olay ve olgulara ilişkin olarak paylaşılan haber ve düşüncelerin zamanın geçmesiyle güncelliğini yitirip etki ve değerini kaybedebileceği açıktır.”

Çelik, Twitter’dan adım atılmasını istemişti

Bu arada AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise, önceki gece CNNTürk’teki açıklamasında, Twitter yasağını kaldırmak için şirket tarafından Türkiye’de temsilcilik açılması gerektiğini öne sürmüştü. Çelik, “Twitter veya Youtube Türkiye'de bir temsilcilik açarak veya avukat, temsilcilerini buraya göndererek TİB'in veya BTK'nın gerektiği zamanlarda kendisine müracaat edebileceği ve bu müracaatları olması gereken makul sürelerde sonuçlandırılabileceği bir muhataplık sistemi oluşturabilirse derhal bu yasak kalkabilir. Aksi halde yasak devam eder” demişti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG