Erişilebilirlik

Anbar'da IŞİD'e Karşı Mücadele Sürüyor


Anbar'da IŞİD'e Karşı Mücadale Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Irak Ordusu, IŞİD’in ele geçirdiği Anbar vilayetini geri almak için harekete geçiyor. Yerel Kürt ve Şii milisler de IŞİD’le mücadelede hükümet güçlerine destek veriyor. Kara operasyonları koalisyonun düzenlediği hava saldırılarıyla destekleniyor

Irak’ın kuzeyindeki bir askeri üste bulunan askeri birlikler, kara harekatına başlamak için talimat bekliyor. Birliklerin komutanı, polis ve yerel aşiret milislerinden yardım aldıklarını söylüyor: “Ekip çalışması yapıyoruz. Ordumuz, Kürt peşmerge güçleriyle en üst düzeyde koordinasyon sağlıyor. Aşiretler de mücadeleye destek veriyor. Yerel ve federal tüm güvenlik birimlerinden polisler, Irak Ordusu’nun aslanları, Irak hava ve kara kuvvetleri işbirliği içinde çalışıyor.”

Koalisyonun hava saldırıları, kara harekatından önce IŞİD mevzilerini zayıflatıyor. Irak özel harekat güçleri ve Şii milisler Çarşamba günkü çarpışmadan sonra büyük bir petrol rafinerisini IŞİD’den aldı.

Harekat güçlerinden biri, “Şu anda rafinerinin içindeyiz. Önümüzdeki birkaç saat içinde tüm rafineriyi ve etrafındaki alanı özgürlüğe kavuşturacağız” şeklinde konuşuyor.

Beyci petrol rafineri kompleksi, son bir yıl içinde birkaç kez el değiştirdi. Hükümet rafineriyi Kasım ayında militanlardan geri aldı. Kontrolu bir kez daha IŞİD ele geçirdi ancak hükümet, Nisan ayında rafineriyi yeniden geri almayı başardı. IŞİD bu ay başında kompleksin içine girip ilerlemeye başladı.

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, IŞİD militanlarını yenilgiye uğratmanın kolay olmayacağını söyledi: “IŞİD’i ortadan kaldırmak kolay değil. Sadece Irak’ta değil başka ülkelerde de uyuyan terör hücreleri var. IŞİD’e karşı birçok cephede mücadele vermek gerekiyor. Bunlardan ilki kara harekatı. İkincisi örgütün mali kaynaklarının kurutulması. Bir diğeriyse diğer ülkelerle IŞİD mensubu olan ya da IŞİD’e çalışanlara ilişkin istihbarat paylaşımında bulunmak.”

Cumhurbaşkanı Masum, IŞİD’i mağlup etmek için uluslararası işbirliğinin şart olduğunun altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG