Erişilebilirlik

Diyarbakır'da da 65 Yaş Üstü Kısıtlaması


Corona virüsü salgını nedeniyle 65 yaş ve üstü vatandaşlara İstanbul ve Ankara’da uygulanan kısıtlamalar beş ay sonra yeniden uygulamaya konulmuştu. Kısıtlama uygulamasına son olarak Diyarbakır da eklendi. Buna göre bu üç ilde 65 yaş üstü olanlar sadece 10-16 saatleri arası dışarı çıkabilecek.

Diyarbakir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Koronavirüs salgınının ilimizdeki seyrine göre hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayıları ile 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranında yaşanan artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın gün içerisinde saat 10:00­16:00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına oy birliğiyle karar verilmiştir” denildi.

Aynı açıklamada “Maskenin doğru ve sürekli şekilde kullanımını temin amacıyla 12.11.2020 tarihinden itibaren ilimiz ve bağlı tüm ilçelerde, İlçe Hıfzıssıhha Kurulları’nca belirlenecek olan, vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu/bulunabileceği cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda/bölgelerde sigara içme yasağı getirilmesine” karar verildiği de kaydedildi.

Ayrıca, açıklamada son dönem gelişmelerine bağlı olarak alınankararların belirli aralıklarla gözden geçirilerek, belirtilen kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda aynı usulle kısıtlamanın kaldırılacağı da kaydedildi.

Yasak kararlari daha önce İstanbul ve Ankara için açıklanmıştı.

İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, 12 Kasım Perşembe gününden itibaren sosyal mesafeye uymak ve maske takmak koşuluyla 65 yaş ve üzeri kişilerin dışarı çıkma saatlerinin 10.00-16.00 olarak yeniden düzenlendiği belirtilmişti.

Açıklamada, “kamu görevlilerinin niteliği, mevcut durumun aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında hizmetine ihtiyaç duyulacak doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, seçimle iş başına gelmiş kamu görevlileri, sosyal hizmet kuruluşlarının personeli olmak üzere kamu görevlileri; işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, çiftçi, serbest meslek sahipleriyle çalışanlardan aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda veya birlik kimliği gibi belgelerden biriyle belgeleyenlerle meslek odaları başkanlarının muaf tutulmasına karar verildiği” belirtilmişti.

Tedbirlere aykırı hareket edenlere idari para cezası uygulanacak.

Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada da 65 yaş üstü vatandaşlar için 10-16 saatleri haricinde sokağa çıkma yasağı getirildiği belirtilmişti.

Açıklama şöyle: ”İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 10.06.2020 tarihli ve 46 no’lu kararının 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-20.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine karar verilmişti, salgınla mücadelede gelinen aşamada bu husus tekrar değerlendirilmiş olup, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-16.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine, bu saatler dışında 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmasının kısıtlanmasına karar verildi.”

Kurul tarafından alınan kararlara göre, Ankara'da bazı kesimler yasaktan muaf tutuluyor. Muaf olan kesimler şunlar: “Kamu görevinin niteliği mevcut durumun aciliyeti ve kamu hizmetinin sürekliliğinin sağlanmasında hizmetine ihtiyaç duyulacak başta doktorlar, sağlık çalışanları, eczacılar, seçimle iş başına gelmiş kamu görevlileri, sosyal hizmet kuruluşları görevlileri v.b. olmak üzere kamu görevlileri, işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, çiftçi, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda veya birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler ile meslek odaları başkanları.”

Ankara'da da yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezası ve adli işlem yapılacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG