Erişilebilirlik

Arjantin’in Eski Cumhurbaşkanına 6 Yıl Hapis Cezası


Arjantin’in eski Cumhurbaşkanı ve mevcut Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cristina Fernandez de Kirchner yargılandığı yolsuzluk davasında, 6 yıl hapis ile kamu görevinden men cezasına çarptırıldı.

Kirchner’in kararı temyize götürmesi beklenirken, Arjantin mahkemesi ülkede “yollar idaresi davası” olarak bilinen davanın son duruşmasında Kirchner ile beraber 12 kişi hakkındaki kararını açıkladı.

Hakim Jorge Gorini'nin okuduğu kararda, ülkeyi 2007-2015 yıllarında yöneten Kirchner, Santa Cruz eyaletindeki yol yapım ihalelerini yasa dışı yollardan iş adamı Lazaro Baez'e vermekten suçlu bulundu.

Kendisine yöneltilen yasa dışı örgüt kurma suçundan aklanan Kirchner, yolsuzluk suçundan 6 yıl hapis ile ömür boyu kamu görevinden men cezasına çarptırıldı.

Kirchner'ın yanı sıra eski Bayındırlık Sekreteri Jose Lopez ve eski Ulusal Yollar Müdürü Nelson Periotti de 6 yıl hapis cezası aldı.

Arjantin'in en güçlü siyasi figürlerinden biri olan Cristina Kirchner, 2003-2007 yıllarında Cumhurbaşkanlığı yapan, 2010'da hayatını kaybeden eşi Nestor Kirchner'den görevi devralmıştı. Cristina Kirchner, 2015'e kadar Arjantin Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştı.

Hakkında açılan yolsuzluk davalarını "siyasi baskı" olarak nitelendiren ve suçlamaları reddeden Kirchner, 29 Kasım'da son savunmasını yaptığı duruşmada, cezasının çoktan verildiğini iddia etmiş ve mahkemeyi "idam mangasına" benzetmişti.

Kirchner'in 12 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı "yollar idaresi davası" Mayıs 2019'da başlamıştı.

Kirchner’e Eylül ayında suikast girişiminde bulunulmuş, saldırganın silahının tutukluk yapması üzerine eski Cumhurbaşkanı suikasttan kıl payı kurtulmuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG