Erişilebilirlik

17 Eylül Amerikan Basınından Özetler


New York Times referandumda kabul edilen anayasa değişiklikleriyle Türkiye’de demokrasinin daha da güçlendiğini yazıyor. Gazete, referandum sonucunu darbelere ve ültimatomlara bir tepki olarak görüyor:

17 Eylül Amerikan Basınından Özetler
17 Eylül Amerikan Basınından Özetler

“İslami kökenli Adalet ve Kalkınma Partisi’nin başkanı olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hukuk ve ekonomi konularında hayranlık uyandıran reformlara imza attı. Ancak Erdoğan, ülke içindeki ve uluslararası alandaki anlaşmazlıklarda kışkırtıcı bir dil kullanmasıyla da tanınıyor. Erdoğan’ın ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, yargıyı siyasi olarak kendilerine bağlı veya aşırı İslamcı kişilerle doldurmaya çalışmaması gerekiyor. Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun da desteklediği anayasa değişikliğinin kabul edilmesi, Türkiye’nin anayasasıyla Avrupa Birliği’ne girmeye hazır olduğunu da gösteriyor. Avrupa Birliği artık mazeret üretmeye devam edemez.”

Los Angeles Times da anayasa değişikliğinin Türkiye’yi daha ileriye taşıdığı görüşüne yer veriyor. Reza Aslan imzalı makalede, AKP’nin uygulamalarıyla bütün Ortadoğu için bir model haline geldiği belirtiliyor:

17 Eylül Amerikan Basınından Özetler
17 Eylül Amerikan Basınından Özetler

“Türkiye, bütün Ortadoğu halklarına Mısır, Ürdün, Suriye gibi laik diktatörlüklerden veya İran ve Suudi Arabistan gibi dini otoriter yönetimlerden daha güvenilir bir İslami yönetim örneği oluşturdu. AKP, İslam ile demokrasi arasında bir çelişki bulunmadığını, İslami değerlere bağlı bir partinin aynı zamanda insan haklarına, anayasal düzene, çoğulculuğa ve hukukun üstünlüğüne de bağlı olabileceğini gösterdi. Anayasa reformunun kabul edilmesiyle Türkiye, Ortadoğu’daki yeni süper güç olma konumunu güçlendiren adımlardan birini daha atmış oldu. Fırsat verildiğinde, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu demokratik bir ülkenin neler başarabileceğinin parlayan bir örneği oldu.”

Washington Times Obama’nın Bakü Büyükelçiliği’ne atadığı Matthew J. Bryza’nın Ermeni ve Rum lobilerinin tepkisiyle karşılaştığını hatırlatıyor. Gazete, Bryza karşıtı kampanyanın giderek yoğunlaştığına dikkat çekiyor:

17 Eylül Amerikan Basınından Özetler
17 Eylül Amerikan Basınından Özetler

“Senato Dış İlişkiler Komisyonu, Bryza’nın atamasını Salı günü görüşecek. Ermeni kökenli Amerikalılar, Bryza’nın Dağlık Karabağ’ın geleceğine ilişkin görüşmelerde Azerilere çok yakın davrandığını öne sürüyorlar. Kıbrıs kökenli Amerikalılar ise, Bryza’nın sadece Türkiye tarafından tanınan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki Türk askerlerinin varlığını kınamaktan kaçındığını belirtiyorlar. Ayrıca Bryza’nın Birinci Dünya Savaşı sırasında Türklerin Ermenileri öldürmesiyle ilgili olarak soykırım ifadesini kullanmaktan kaçınmasını da eleştiriyorlar. Bryza, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Haziran ayındaki oturumunda kendisine yönelik eleştirileri cevaplamaya çalışmış ancak verdiği cevaplar Senato’da ikna edici olmamıştı.”

Boston Globe Fransa’nın Roman göçmenleri sınırdışı etme kararının Avrupa’nın siyasi entegrasyonuna büyük zarar verdiğini vurguluyor. Gazete, Fransa’nın Avrupa Birliği’nin temel ilklerini çiğnediğini savunuyor:

17 Eylül Amerikan Basınından Özetler
17 Eylül Amerikan Basınından Özetler

“Fransa’da Romanların hükümetin talimatıyla yakalanması ve sınır dışı edilmesi, belirli bir etnik gruba ayrımcılık yapılmasını yasaklayan AB kurallarının ihlalidir. Eğer Sarkozy yönetimi, ülke içinde önemli bir gündem oluşturan bir konuyu istismar etmek için AB kurallarını ihlal etmeyi sürdürürse, Avrupa Komisyonu Fransa’ya karşı yasal önlem alma tehdidini uygulamaya koymalıdır. Komisyon bu tavrıyla sadece bir etnik azınlığın haklarını korumakla kalmayacak, aynı zamanda her üye ülkenin daha barışçıl, daha demokratik ve daha insancıl bir Avrupa için egemenlik haklarının küçük bir kısmından fedakârlık etmesini gerektiren AB’nin temel anlayışını da savunmuş olacaktır.”

XS
SM
MD
LG