Erişilebilirlik

2 Kasım Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Amerika’ya kargo uçağıyla bombalı paket gönderme girişiminin açığa çıkarılmasının, istihbaratın başarısı olarak görüyor. Ancak gazete bütün uçakların denetlenmesinin çok zor olduğunu vurguluyor:

2 Kasım Amerikan Basınından Özetler
2 Kasım Amerikan Basınından Özetler

“Amerika’ya gönderilen kargoların hepsi denetlenebilse bile, terör saldırılarına karşı en iyi savunma yöntemi iyi bir istihbarat sistemi ve önleyici faaliyetler olacaktır. Amerika, Yemen güvenlik güçlerini eğitmek ve donatmak amacıyla 150 milyon dolar harcıyor. El Kaide’ye yönelik baskınlara katılması için Özel Kuvvetleri ve pilotsuz uçaklarını Yemen’e gönderdi. Ancak Pakistan’daki El Kaide hedeflerine karşı alınan önlemlerle kıyaslandığında bu çaba çok yetersiz görünüyor. Ayrıca Yemen hükümetinin, El Kaide’nin bulunduğu bölgelerde de otoritesini tesis etmesi için yeterince çaba harcanmıyor. Obama, Yemen’deki El Kaide’yi yok etme çabasının yanı sıra, teröristlerin saldırılarını planlayacak yer ve zaman bulamayacakları ölçüde daha istikrarlı, daha güvenli ve daha müreffeh bir Yemen için çalışacaklarını söyledi. Bu, en güvenilir savunma sistemidir.”

Christian Science Monitor Yemen’den Amerika’ya gönderilen bombalı paketlerin bulunmasında Suudi Arabistan’ın katkısına dikkat çekiyor. Gazete, Riyad’ın terörle mücadelede önemli adımlar attığını vurguluyor:

2 Kasım Amerikan Basınından Özetler
2 Kasım Amerikan Basınından Özetler

“Suudi kraliyet ailesinin El Kaide’ye karşı harekete geçmesinde kendi çıkarları etkili oldu. Teröristlerin Suudi Arabistan’ı hedef almaya başladığı 2003-2005 yıllarına kadar hükümetin tavrı daha hoşgörülüydü. Şimdi asıl zor olan ise, ülkeyi diğer Müslümanlara, Hıristiyanlara ve Yahudilere karşı şiddeti savunan Vahabi din adamlarının kültürel etkisinden kurtarmak… 2005 yılında iktidara gelen Kral Abdullah, reformlarını adım adım uyguluyor. Batı, elbette ki Abdullah’ın bu reformlarını hızlandırmasını ister. Ancak şimdilik Amerika ve diğer ülkeler, bu hafta sonu gerçekleşen istihbarat paylaşımını büyük bir zafer olarak görmeli ve Abdullah’ı reformlar konusunda teşvik etmelidir. Kral, engebeli bir yolda yürüyor.”

New York Times Kongre seçiminde Demokratlara destek veriyor. Gazete, ılımlı seçmenin oy kullanmamasından Cumhuriyetçilerin kazançlı çıkacağını savunuyor:

2 Kasım Amerikan Basınından Özetler
2 Kasım Amerikan Basınından Özetler

“Ülkenin güven içinde ileriye doğru mu gideceği, yoksa daha da kutuplaşarak geriye mi gideceğini belirleyecek önemli kararlar bizi bekliyor. Demokratlar icraatlarını savunma konusunda çok çekingen davrandılar. Ancak Demokratlar ve Başkan Obama son iki yılda birçok önemli iş yaptılar. En önemlisi, Cumhuriyetçilerin muhalefeti nedeniyle olması gerekenden daha dar kapsamlı olsa bile, teşvik paketiyle ekonominin daha büyük ve daha yıkıcı bir daralmaya girmesini önlediler. Başta ilk kez oy kullanacak olan gençler olmak üzere, bütün Amerikalı seçmenleri oylarını iyice düşünerek kullanmaya çağırıyoruz. Sandığa girmemek, seçmenlerin çıkarlarını düşünmeyen Cumhuriyetçi adaylardan yana oy kullanmak anlamına gelir.”

USA Today seçim kampanyasının anlamsız tartışmalar etrafında döndüğünü hatırlatıyor. Gazete, ülkenin gerçek sorunlarının yeterince tartışılmadığı yorumunda bulunuyor:

2 Kasım Amerikan Basınından Özetler
2 Kasım Amerikan Basınından Özetler

“Amerikalılar, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en uzun ve en derin ekonomik durgunlukla karşı karşıya… Kongre, buna karşı ne yapılacağı konusunda adeta felç olmuş durumda… Vergiler ve harcamalar arasındaki dengesizlik, kamu borcunu tehlikeli bir seviyeye yükseltiyor. Eğitimdeki sorunlar Amerika’nın uzun vadeli rekabet gücünü tehdit ediyor. Buna rağmen, her iki partinin de bu sorunları çözecek inandırıcı bir planı yok. Amerikan askerleri dokuz yıldır yabancı topraklarda savaşıyor. Bu da hem ekonomiye hem de askerlerin ailelerine büyük bir yük oluşturuyor. Amerikalı tüketiciler ve işadamları, otomobilleri veya işyerleri için hala yabancı petrole bağımlı durumda. Eğer adaylar, son aylarda bu konuları tartışmış olsaydılar, ülkeye daha faydalı olurlardı.”

XS
SM
MD
LG