Erişilebilirlik

2011'le İlgili Tahmin ve Uyarılar


2011'le İlgili Tahmin ve Uyarılar
2011'le İlgili Tahmin ve Uyarılar

2010 zorlu hava şartlarının, ekonomik krizin ve tıp teknolojisinde birçok yeniliğin yılıydı. Bu gelişmeler geleceğimiz için ne anlama geliyor? World Future Society (Dünya Gelecek Cemiyeti) adlı kuruluş 2011’le ilgili tahmin ve uyarılarda bulunuyor.

Ekonomi, teknoloji ve toplumun dünyayı nasıl şekillendireceği konusunda yıllık tahminler yayınlayan World Future Society’nin Başkanı Tim Mack özellikle tıp alanındaki gelişmelerden memnun: “Tıp teknolojisinde yaşanan olağanüstü gelişmeler son derece şaşırtıcı oldu.”



Mack, nanoteknoloji, biyoteknoloji ve bilgi teknolojisinin işbirliğiyle hastalara yardımcı olmak için yeni yollar bulunduğunu söylüyor: “Hastalara ilaç vermenin yeni yolları bulundu, ameliyatsız teşhis yöntemleri geliştirildi.”

Mack, yapay zeka alanındaki gelişmelerle, gelecekte sakat hastalara ses komutlarıyla hareket eden robot hemşirelerin bakabileceğini söylüyor.

Mack, iklim değişikliğinin yol açtığı sorunların ise küresel çabalar arttırılmadıkça büyümeye devam edeceği tahmininde bulunuyor: “İklim değişikliğinin etkilerini tam olarak anlamıyoruz bile. Örneğin okyanuslar. Sadece okyanuslardaki akıntılardan bahsetmiyorum. Okyanusların sıcaklığındaki herhangi bir değişikliğin biyolojik ve çevresel yapıları nasıl etkileyeceği çok önemli.”

Tim Mack, küresel çevre sorunlarından en çok Çin’in sorumlu olduğunu söylüyor:“Çin’in elektrik üretiminde ve diğer enerji sistemlerinde kömür kullanmasının yolaçtığı hava kirliliği tüm dünyaya yayılıyor. Çin’in çevreyi koruma taahhüdünde bulunması çok önemli.”

Ancak Mack Çin’de olumlu gelişmeler de olduğunu, yeni nesil Çinliler’in ülkenin çevre politikasını değiştirmeye çalıştığını söylüyor. Uzman, ekonomi konusundaysa karamsar, Amerika’daki ekonomik kriz iş dünyasını değiştirse de geleceğin hala belirsizliğini koruduğu görüşünde: “Ekonomik gerileme sona erdiğinde neyle karşılaşacağımızı bilemiyoruz çünkü ekonomik sistemde çok fazla değişim yaşandı.”

Tim Mack, şirketlerin çalışanlarına sağladığı emeklilik ve sağlık hizmetlerinde kesintiye gittiğini, bunların ne zaman geri getirileceğiniyse hiç kimsenin bilmediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG