Erişilebilirlik

2011 Nobel Barış Ödülü Üç Kadının Oldu


2011 Nobel Barış Ödülü Üç Kadının Oldu
2011 Nobel Barış Ödülü Üç Kadının Oldu

2011 Nobel Barış Ödülü’nün sahipleri Liberya’nın kadın devlet başkanı Ellen Johnson Sirleaf, Liberyalı barış eylemcisi Leyman Gbowee ve Yemenli kadın hakları savunucusu Tevekkül Karman oldu.

Norveç’teki Nobel Komitesi Oslo’da yaptıkları açıklamada bu üç kadının kadınların güvenliği ve tüm kadınların hakları için barışçı şekilde mücadele ettiklerini bildirdi.

Komite başkanı Thorbjoern Jagland öldüle layık görülen kadınların başarılarını övdü ve ‘kadınlar erkeklerle aynı fırsatlara sahip olmadığı sürece dünyada kalıcı barışa ulaşamayız’ şekilde konuştu.

72 yaşındaki Ellen Johnson Sirleaf 2005 yılında Afrika kıtasında demokratik seçimlerle işbaşına gelen ilk kadın devlet başkanı olmuştu. Nobel Komitesi Liberyalı liderin barışı güvence altına alma, ekonomik ve sosyal kalkınmayı teşvik etme ve kadınları güçlendirmek için çabaladığını duyurdu.

39 yaşındaki Liberyalı Leyman Gbowee ise ülkesindeki iç savaşı sona erdirmek için Hıristiyan ve Müslüman kadınları barışçı eylemler yapmaları için örgütledi. Gbowee 2002 yılındaysa Liberyalı kadınları şiddet eylemleri sona erene dek ‘seks grevi’ne gitmeleri için örgütlemişti.

Nobel Komitesi, 32 yaşındaki üç çocuk annesi Yemenli eylemci ve gazeteci Tevekkül Karman’ın ise ülkesindeki kadın hakları, demokrasi ve barış mücadelesinin başrol oyuncularından biri olduğunu belirtti. Ülkesindeki Arap Baharı hareketinin başı çeken eylemcilerinden biri olan ve Nobel alan ilk Arap kadın olan Karman, ödülü kazandığını öğrendikten sonra gazetecilere verdiği demeçte kendini Yemen’deki devrimin gençliğine adadığını söyledi.

Ödüllerini 10 Aralık’ta Oslo’da yapılacak törende alacak olan üç kadın, bir buçuk milyon dolarlık para ödülünü de aralarında paylaşacak.


XS
SM
MD
LG