Erişilebilirlik

2012’de Dolar ve Altına Yatırım Yapmalı mı?


2012’de Dolar ve Altına Yatırım Yapmalı mı?
2012’de Dolar ve Altına Yatırım Yapmalı mı?

2012’ye girerken geride ekonomik olarak nasıl bir yıl bırakıldığı ve 2012’den neler beklenmesi gerektiği en çok sorulan sorulardan. Biz de 2011’de Türk ekonomisinin performansı, 2012’de Dolar kuruna dair beklentileri, Euro-Dolar paritesini, Avrupa’daki krizin Türk ihracatçısına etkilerini ve altına yatırım yapılmalı mı sorularını Bloomberg HT Direktörü Kerem Alkin’e yönelttik.


Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Alkin, “2012 yılında Türk ekonomisinin yüzde 4 büyümesi çok önemli. Tahminler belki de sıfıra yakın bir büyüme gerçekleştireceğimize işaret ediyor. IMF yüzde 2 civarında bir büyümeye işaret ediyor. Ama ben 2012 yılı için Türk ekonomisi konusunda biraz fazla karamsarlık yapıldığı görüşüne sahibim. Dikkatli olalım ama aşırı kötümser olmayalım. İhtiyatlı olalım yeter” diyor

(Bloomberg HT Direktörü Kerem Alkin’in 2012’de Türk ekonomisindeki büyüme öngörüsünü aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz)



2012’de Dolar’da Durum Ne Olacak?

Alkin, Dolar ve Euro-Dolar paritesine ilişkin sorularımızı şöyle yanıtlıyor: “Çok sayıda ekonomist Dolar kurunun 2011’i en fazla 1,80-1,82 düzeyinde kapatacağı beklentisi içindeydi. Oysa aşağı yukarı neredeyse 1,87-1,91 TL düzeyinde, beklenenin hayli üzerinde bir seviyede kapatıyoruz. Bunda Euro-Dolar paritesinin etkisi var. Avrupa ile beklentiler iyileştikçe parite 1,30 Dolar’ın üzerinde tutunma ve yılı bu düzeyde kapatma mücadelesi veriyor.”


Alkin, “İtalyan kökenli yeni Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin, daha önce Jean-Claude Trichet zamanında hatalı yönetilen süreci iyi analiz etmiş olduğunu” söylüyor ve ekliyor: “Draghi, Kasım ve Aralık’ta Avrupa Merkez Bankası’nın gerek faiz düzeyi gerekse piyasaya para verme konusunda daha bonkör olacağını çok iyi hissettirdi. Bunun etkilerini görmeye başladık. 2012 yılında da Amerikan Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankası’nın yapacakları manevralarla, genişletici para politikası tercihlerini bu modeli devam ettirme ihtimallerine bağlı olarak Euro-Dolar paritesi var gücüyle 1,30 Dolar’ın üzerinde tutunmaya çalışacak.”

Euro-Dolar Paritesi 1,18’e Gerilerse İhracatçı Üzülür


Alkin, “Euro-Dolar paritesi 1,30 Dolar’ın üstünde tutunamaz ve parite 1,24 hatta 1,18 Dolar’a kadar gerilerse o zaman Türk ihracatçısı için Avrupa pazarında ihracat için sıkıntılı bir parite düzeyine gelinmiş olunacak. Türk ihracatçısının ağırlıklı Euro cinsinden geliri ve Dolar cinsinden maliyetleri açısından baktığımızda Euro-Dolar paritesi Euro lehine ne kadar yüksek olursa Türkiye’nin cari açığı açısından o kadar iyi bir tablonun var olduğu söylenebilir” diye konuşuyor.

(Bloomberg HT Direktörü Kerem Alkin’in 2012’de Dolar kurundaki beklentiler ve Euro-Dolar paritesine dair değerlendirmelerini aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz)

Altına Yatırım Yapılmalı mı?

Kerem Alkin’in tahmini Avrupa Merkez Bankası ile Amerika Merkez Bankası gelecek sene resesyon riskine bağlı olarak parasal genişlemeye devam ederse fiziki altın talep eden yatırımcıların altına olan ilgilerini sürdürecekleri yönünde. Alkin’e göre, 2012’in belki başlangıç bölümünde altının tekrar dünyada ons fiyatı olarak 1900 Dolar civarında bir seviyeyi test etmesi şaşırtıcı olmaz.

(Bloomberg HT Direktörü Kerem Alkin’in 2012’de altının durumuna ilişkin öngörüsünü aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz)

‘80 Milyar Dolar Kaynağı Bulamazsak 2012’de Sıkıntı Yaşarız’

Alkin, Avrupa’daki krizin Türk ekonomisine olası etkilerini ise şöyle değerlendiriyor: “2012’de gerek Türkiye gerekse bölge ülkeleri Avrupa bankalarından bekledikleri ölçüde kaynak bulmakta ciddi zorlukla karşı karşıya kalırlarsa -ki burada tahminler 2012’de Türkiye’nin aşağı yukarı 50 milyar dolarlık vadesi gelen dış borç geri ödemesinin 10 milyar dolarını Avrupa bankalarının geri çekebileceğini gösteriyor- bu durumda Türkiye’nin 70 milyar dolar civarına ineceğini umut ettiğimiz cari açık ve yaklaşık 10 milyar dolar civarındaki dış borç nedeniyle 80 milyar dolar kaynak bulması gerekecek. Bunu kolay bulursak kolay büyüyeceğiz, döviz kurlarında sıkıntı yaşamayacağız.”

(Bloomberg HT Direktörü Kerem Alkin’in 2012’de Avrupa’daki krizin Türk ekonomisine olası etkilerine dair görüşlerini aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz)


XS
SM
MD
LG