Erişilebilirlik

26 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Başkan Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasını umut verici buluyor. Gazete, Obama’nın vergi artışı ve tasarruf önlemleri arasında doğru bir denge kurduğunu savunuyor:

“Obama’nın konuşması, Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçen yeni Temsilciler Meclisi’ndeki karamsar tavırla hoş bir çelişki oluşturuyordu. Salı günü, Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, bütün yurt içi programların bütçelerinin 2008 düzeyine çekilmesini öngören bir tasarı sundular. Kırılgan bir ekonomide, ulaştırma, eğitim, bilimsel araştırma, gıda güvenliği ve çocukların beslenmesi gibi konularda tasarrufa gidilmesi büyük zararlar verecektir. Salı akşamı ise Obama bütün samimiyetiyle, ülkenin güven içinde ve sorumluluk bilinciyle daha da ileriye gitmesi için gereken vizyonu çiziyordu. Amerikalıların Obama’dan benzer sözleri çok daha sık işitmeye ihtiyacı var.”


USA Today, Birliğin Durumu konuşmasında Obama’nın gelecek için büyük ve doğru hedefler belirlediğini belirtiyor. Ancak gazete, Obama’nın bu hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda muğlâk ifadeler kullandığını öne sürüyor:

“Politikacılar genellikle tam aksi yönde davransa da, Obama bütün bu hedeflere ulaşabilmek için acı verici fedakârlıklar gerekeceğini söyledi. Ancak, bu fedakârlıkların somut olarak neler olacağını söylemedi. Bütçe açığını azaltmak için kendi atadığı partiler üstü komisyonun son derece makul önerilerine bile değinmekten kaçındı.Benzer bir şekilde Obama kamu harcamaları konusunda da muğlak ve pasif bir görüntü verdi. Eğer Obama önümüzdeki dönemde Amerikan ekonomisinin canlanmasını ve rekabet gücünü artırmasını istiyorsa, eğitim, bilim, altyapı gibi alanlara yeterli kaynak ayrılmasında ısrar etmekte haklı… Bu konuda yapılacak en büyük katkı ise, gelecek nesillere bu kadar çok borç bırakılmasına son verilmesi olacaktır.”

Christian Science Monitor, Moskova havaalanındaki saldırıdan sonra bütün gözlerin Kuzey Kafkasya’ya çevrildiğini yazıyor. Gazete, Rusya’nın terör sorununu sadece güvenlik önlemleriyle çözemeyeceğini vurguluyor:

“Kuzey Kafkasya’daki sorunların çözümü, aslında bütün Rusya’nın önünü açacak önlemlerden farklı değil; hile karıştırılmış seçimler yerine adil seçimler, taraflı yargıçlar yerine tarafsız mahkemeler, rüşvetçi değil sorumluluk sahibi polisler ve sansür yerine özgür basın… Rusya’nın güney kanadında yaşadığı sorunlar, bir ulus kurma sürecinin sorunları kadar ağırdır. Aşiretçilik, Moskova’yla yönelik tarihsel bir öfke ve yerel aktörlerin farklı çıkarları durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Rusya’nın kendisine çeki düzen vermeden Kuzey Kafkasya’daki terör ateşini söndürebilmesi çok zordur.”

Washington Post, Mısır’daki protesto gösterilerine rağmen Washington’un Hüsnü Mübarek yönetimine destek vermesini eleştiriyor. Gazete, Obama yönetimini Ortadoğu’daki son gelişmeleri kavrayamamakla suçluyor:

“Mısır, Amerika açısından hayati önem taşıyan bir müttefik… Bu ülkedeki potansiyel bir rejim değişikliği, özellikle de İslamcıların gücü göz önüne alındığında, Washington’daki birçok kişiyi korkutuyor. Bunlar, haklı kaygılar. Ancak Amerika’nın körü körüne Mübarek’i desteklemesi, Mısır’da siyasi bir felaket yaşanması ihtimalini azaltmıyor, tam tersine daha da artırıyor. Clinton ve Obama, Mısır hükümetinin istikrarından bahsetmek yerine artık bu hükümetin nasıl değişmesi gerektiğini konuşmaya başlamalıdır.”

XS
SM
MD
LG