Erişilebilirlik

‘Artık Türkiye’ye Beyin Göçü Var’


‘Artık Türkiye’ye Beyin Göçü Var’
‘Artık Türkiye’ye Beyin Göçü Var’

2011, Türklerin Avrupa’nın çeşitli ülkelerine işçi olarak gidişlerinin 50’nci yılı. UETD Hollanda ve Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği, yarım yüzyıllık bu serüveni özetlemek ve Türkiye’yi 50 yıldır Avrupa’da var eden vatandaşları anmak amacıyla ortaklaşa bir çalıştay düzenledi. "Umuda Yolculuğun 50’nci Yılında GöçTürkler" konulu etkinlikte dile getirilenleri, Avrupa’daki Türklerin sosyo-ekonomik kazanç ve kayıplarını Uluslararası Ekonomi ve Ticaret Derneği (UETD) Hollanda Başkanı Veyis Güngör’le konuştuk.

Veyis Güngör, “Türkler Avrupa’ya bu 50 yıl içinde neler kattı, Avrupalılar Türklerden neler öğrendi?” sorumuza şöyle yanıt veriyor:

"Türkler Avrupa'nın çok kültürlü olmasına katkılar sağladı. Avrupa'da yaklaşık 5 milyon Türk kökenli vatandaş yaşıyor. Bu Türkler, Türkiye'de yıllık yaklaşık 20 milyon kişiyle (akraba, arkadaş) iletişim içinde oluyor. Dolayısıyla oradaki değişiklikler de bu vasıtayla Türkiye'ye yansıyor. Yani bu sürede hem Avrupa bizi değiştirdi hem de biz Avrupa’ya, özellikle 2'nci Dünya Savaşı'ndan sonra, önemli katkılarda bulunduk.”

Güngör, bugün Avrupa'da sayıları 10binleri bulan Türk girişimcilerin olduğunu vurguluyor. “2'nci ve 3'ncü nesil Türk gençleri hemen hemen toplumun her katmanında temsil ediliyor” diyor Güngör.

‘Irkçılık İlişkilerimizi Zedeliyor’

UETD Hollanda Başkanı Güngör, “Biz uzunca bir süredir Avrupalı Türklerin artık göçmenlikten yerleşik hayata geçtiğini savunuyoruz. Artık Avrupa’da yaşayan Türklerde aidiyet duygusu gelişti. Bu bir çeşit çifte aidiyet. Hem Türkiye'ye hem de içinde yaşadığımız ülkelere aidiyet duygusu söz konusu” diyor.

‘Artık Türkiye’ye Beyin Göçü Var’
‘Artık Türkiye’ye Beyin Göçü Var’

Ancak Güngör, Avrupa’daki “yabancı karşıtlığı” ve ırkçı akımdaki yükselişin verdiği rahatsızlığı da vurgulamadan geçmiyor. Son 10 yılda Avrupa'daki ırkçılık hareketinin Türklerin Avrupalılarla ilişkilerini zedelediğini söyleyen Güngör, “Son 3-5 yılda Avrupa’daki Türkler arasında Türkiye'ye dönüş gözlemliyoruz. Artık Avrupa’dan Türkiye’ye tersine beyin göçü var” diyor.

Hollanda’ya işçi olarak giden bir babanın çocuğu olan Güngör yaklaşık 25 yıldır orada yaşıyor. Yaklaşık 23 yıldır sivil toplum örgütlerinde görev yapmış. Kendini bir “sosyal aktivist” olarak adlandırıyor Güngör.

Veyis Güngör ile söyleşiyi aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.






XS
SM
MD
LG