Erişilebilirlik

Aşırı sıcaklar turizmi olumsuz etkiliyor


Aşırı sıcaklar tatil tarihleri ve gidelecek yer seçimlerini etkilemeye başlıyor
Aşırı sıcaklar tatil tarihleri ve gidelecek yer seçimlerini etkilemeye başlıyor

Dünya genelindeki aşırı yüksek hava sıcaklıklarının, turizm sektöründe kalıcı değişimlere neden olacağı ifade ediliyor. Buna göre, Avrupalı turistlerin hem tatil tarihleri hem de gidecekleri yerlere dair yaptıkları seçimlerde kalıcı değişiklikler olabileceği belirtiliyor.

Avrupa Seyahat Komisyonu verileri, Haziran ve Kasım ayları arasında Akdeniz bölgesine seyahat etmek isteyen Avrupalı turist sayısının geçen yıla göre yüzde 10 oranında düştüğüne işaret ediyor. Buna aşırı sıcaklar, kuraklık ve orman yangınlarının neden olduğu ifade ediliyor.

Verilere göre, aynı dönemde Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İrlanda ve Bulgaristan gibi ülkelere yönelik taleplerde de artış görüldü. Avrupa Seyahat Komisyonu Başkanı Miguel Sanz yaptığı değerlendirmede, “Gelecek dönemde tahmin edilemez hava durumları nedeniyle seyahat edecek kişilerin seçimlerinde daha da büyük etkiler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Akropolis, Yunanistan
Akropolis, Yunanistan

Komisyonun yayınladığı raporda da turistlerin yüzde 7,6’sı, sıradışı hava olaylarının kendilerinin Haziran ve Kasım ayları arasında yapacakları seyahatler üzerinde etkili olduğunu dile getirdiği belirtiliyor.

Salgın sonrasında artan seyahat taleplerinin halen devam ettiği sıcak havalar kaynaklı iptaller olsa da henüz şu aşamada çok büyük rakamlara ulaşmadığı ifade ediliyor.

Ülkeler hazırlıklar yapıyor

İngilizler'in salgın sonrası sıcak Akdeniz plajlarına yönelik ilgisi ve bu yönde rezervasyonlarının devam ettiği belirtiliyor. Ancak uzmanlar sıradışı artmaya devam eden hava sıcaklıklarının yakın zamanda bu tercihler ve zamanlama üzerinde de etkili olmaya başlayacağı değerlendirmesini yapıyorlar.

Aşırı sıcakların yaşandığı İtalya’da turizm bakanlığı da önümüzdeki dönemde turistlerin daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmeye başlamasının beklendiğini açıkladı. Bunun İtalya bütçesinde önemli bir yer teşkil eden turizm gelirleri açısından olumsuz durumlar yaratacağına dikkat çekildi.

Roma
Roma

Yunanistan Çevre Bakanlığı da, yaz aylarında azalacak turist sayısının havanın daha ılıman olacağı bahar aylarında gelecek ziyaretçi sayısıyla dengelenmesini umduğunu ifade ediyor.

Yunanistan son olarak geçen hafta Cuma günü aşırı sıcak hava nedeniyle Atina’daki ünlü Akropolis’i ziyarete kapadı.

Akropolis, Yunanistan
Akropolis, Yunanistan

İspanya’da Exceltur isimli ulusal turizm birliği kurumu raporlarına göre, artan sıcaklıklar nedeniyle ülkenin kuzey sahillerindeki bölgelere ve havaların daha az sıcak olduğu dönemlere dair bir talep artışı bekleniyor.

Forum

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG