Erişilebilirlik

İngiliz Mahkemesi Assange Davasında ABD'yi Haklı Buldu


İngiltere'de bir mahkeme, ABD'nin WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın iadesi talebiyle açtığı temyiz davasında Washington'u haklı buldu.

ABD'nin davayı kazanması Assange'ın, casusluk ve hükümet bilgisayarlarına korsan saldırı düzenleme suçlarından ABD'de yargılanması sürecini hızlandırabilecek bir adım olarak görülüyor.

Amerikalı yetkililer, Avustralya doğumlu 50 yaşındaki Assange'a, ABD ordusuna ait gizli belgeleri ve diplomatik yazışmaları ifşa ettiği ve bu şekilde bazı kişilerin hayatını tehlikeye attığı gerekçesiyle 18 ayrı suçlama yöneltiyor.

ABD, Londra Bölge Mahkemesi yargıcının Assange'ın iade edilemeyeceği, iadesi durumunda hapishanede intihar etme olasılığının yüksek olduğu gerekçesiyle daha önce almış olduğu aldığı karara itiraz ederek temyiz yoluna gitmişti.

Ancak üst mahkemenin yargıcı Timothy Holroyde ise ABD'nin Assange'ın tutukluluk şartları hakkında verdiği güvence paketinin kendisini tatmin ettiğini söyledi. Bu güvenceler arasında Assange'ın Colorado eyaletinde "ADX" olarak bilinen azami güvenlikli bir hapishanede tutulmayacağı ve suçlu bulunması halinde cezasını çekmek için Avustralya'ya nakledileceği de bulunuyor.

Bununla birlikte Assange'ın ABD'ye iade edilmesinin önünde başka bazı engeller mevcut. Yasal mücadelenin, temyizin son adımı olarak bilinen İngiltere Yüksek Mahkemesi'ne gitmesi bekleniyor.

Nişanlısı Stella Moris, Assange'ın hukuk ekibinin kararı yüksek mahkemeye götüreceğini söyledi. Moris, "Julian'ı kendisini öldürmek isteyen bir ülkeye iade etmek nasıl adil olabilir, nasıl doğru olabilir, nasıl mümkün olabilir? Bu kararı mümkün olan en kısa zamanda temyize götüreceğiz" dedi.

Yargıç Holroyde, davanın şimdi Westminster Sulh Mahkemesi'ne havale edilmesi gerektiğini söyledi.

Hakkındaki suçlamaları reddeden ve duruşmaya katılmayan Assange, halen iki buçuk yıldan uzun süredir Londra'daki yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

WikiLeaks, 2010 yılında ABD ordusuna ait bir video yayınlayarak gündeme gelmişti. Video kaydı, 2007 yılında ABD ordusuna ait Apache helikopterlerinin, Bağdat'ta aralarında iki Reuters haber ajansı çalışanının da bulunduğu çok sayıda kişinin ölümüne neden olan saldırısını gösteriyordu. WikiLeaks, bundan sonra da binlerce gizli belge ve diplomatik yazışma yayınladı.

ABD'de iddia makamı ve Batılı güvenlik yetkilileri, Assange'ı sorumsuz ve tehlikeli bir devlet düşmanı olarak niteliyor ve sızdırılan belgelerde adı geçen ajanların hayatını tehlikeye atmakla suçluyor. Destekçileriyse Assange'ı yerleşik düzen karşıtı bir kahraman olarak niteliyor ve ABD'nin Afganistan ve Irak'taki kötü uygulamalarını ortaya çıkardığı için ABD tarafından haksızlığa uğratıldığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG