Erişilebilirlik

Atatürk Ölümünün 84. Yılında Tüm Türkiye’de Anıldı


Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 84. yılında tüm Türkiye’de düzenlenen törenlerle anıldı.

Türkiye’nin dört bir yanında milyonlarca yurttaş, saat 9.05’te bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

İlk tören her zaman olduğu gibi Ankara’da yapıldı.

Anıtkabir'de 10 Kasım Resmi Töreni
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Başkentteki devlet töreni, Anıtkabir'de gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki kortejde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile kabine üyeleri, yüksek yargı organlarının başkanları, kuvvet komutanları ve diğer bürokratlar yer aldı.

Anıtkabir defterini imzalayan Erdoğan’dan “Türkiye vurgusu”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arslanlı Yol’dan Anıtkabir’e kortejle yürüdükten sonra kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan ay yıldızlı çelengi, Atatürk'ün mozolesine bıraktıktan sonra Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

Erdoğan, deftere “Aziz Atatürk, ebediyete irtihalinizin 84'üncü yıldönümünde zatıalinizi, kahraman silah arkadaşlarınızı ve canları pahasına istiklalimize sahip çıkan aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz. ‘En büyük eserim’ dediğiniz Türkiye Cumhuriyeti'ni 85 milyon olarak ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonuyla geleceğe daha güçlü, daha itibarlı bir şekilde hazırlıyoruz. Milletimizin asırlık hayallerini gerçeğe dönüştürene kadar durmayacak, saldırılar karşısında yılmayacak, mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Ruhun şad olsun” yazdı.

Cumhurbaşkanı, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 9’uncu Zirvesi’ne katılmak üzere Özbekistan’ın Semerkant kentine gitmek üzere Anıtkabir’den ayırılırken bir grup, “her yer Tayyip her yer Erdoğan” şeklinde tezahürat yaptı. Devlet töreninin ardından Anıtkabir halkın ziyaretine açıldı. Öğle saatlerine kadar binlerce kişi ellerinde çiçekler ve bayraklarla Anıtkabir’e gitti.

İstanbul’daki törenlerin merkezi Cumhuriyet Anıtı ve Dolmabahçe oldu

İstanbul’daki ilk tören ise Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda yapıldı. Törene, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Sivri ile birlikte siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Saat 9.05’te saygı duruşunda bulunan katılımcılar, daha sonra Cumhuriyet Anıtı’na çelenkler bıraktılar.

İstanbul’da Ata’ya Saygı Yürüyüşü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Aynı saatlerde Beşiktaş’tan Dolmabahçe Sarayı’na kadar Atatürk’e Saygı yürüyüşü düzenlendi. Ellerinde karanfiller ve Türk bayrakları bulunan yurttaşlardan bazıları ağladı.

Türkiye’nin birçok kentinde gün boyunca törenler düzenlenecek.

Sosyal medyada Atatürk videoları paylaşıldı, Yeni Akit’in haberleri eleştirildi

Birçok siyasi parti, belediye ve sivil toplum kuruluşu 10 Kasım’da Atatürk’le ilgili hazırladıkları videoları sosyal medya platformlarından paylaştı.

Bu arada hükümete yakın İslamcı Yeni Akit gazetesinin “10 Kasım: Mustafa Kemal alkole bağlı sirozdan hayatını kaybetti. İşte hayatı boyunca geçirdiği hastalıklar” haberi ve saat 9.05’e saygı duruşuna geçirilmesini eleştiren “Şu Atatürk istismarcılarını anlamak imkansız. Hani ‘kul olmak’tan çıkmıştık” başlıklı analizi sosyal medyada eleştirildi.

İzmir’de Ata’ya Saygı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 84’üncü yılında İzmir’de de düzenlenen törenlerle anıldı. Anma etkinlikleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 9 Kasım’ı 10 Kasım’a bağlayan gece Ata’ya Saygı Nöbeti ile başladı.

Atatürk Ölümünün 84. Yılında Tüm Türkiye’de Anıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Cumhuriyet Meydanı'nda saatler 21.05’i gösterdiğinde saygı duruşuyla başlayan nöbette, İzmirliler meşalelerle 193∞” simgesi oluşturdu.

Nöbet, Atatürk’ün gözlerini yumduğu 10 Kasım saat 09.05e kadar sürdü. Etkinliğe katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, nöbeti tamamladıktan sonra yaptığı açıklamada, “İzmirliler her zamanki gibi sorumluluklarının bilinciyle, İzmirli olmanın gururuyla bu akşam da bizi yalnız bırakmadı. Her biriyle iftihar ediyorum. Hatırlamamız, unutmamamız ve sahip çıkmamız gerekiyor. O nedenle sembolik bir nöbet tutuyoruz. Bu nöbete tüm İzmirlileri davet etmiştik. Çok şükür ki tüm İzmirliler buna icabet ettiler. Sabaha kadar sürecek bu nöbete katılıyorlar. İzmir bugün Türkiyeye Ata’mızın hayatta olduğu mesajını veriyor. Bizim için ölmedi, bizim için yaşıyor. Sonsuza kadar da yaşayacak” dedi.

İzmirde 10 Kasım’daki resmi törenlerin adresi de Cumhuriyet Meydanı’ydı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra milletvekilleri, siyasi parti ve üniversite temsilcileri, bürokratlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve İzmirlilerin katıldığı törende, Atatürk anıtına çelenk bırakıldı.

Saatler 09.05i gösterdiğinde siren sesleriyle birlikte kentin her noktasında 2 dakika boyunca hayat durdu. Sürücüler araçlarının kornalarıyla sirenlere eşlik ederken vatandaşlar da bulundukları yerde saygı duruşuna geçti.

Ardından saat 17.00’de Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Ata’ya Saygı Yürüyüşü’nde İzmirliler Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında 350 metre uzunluğunda Atatürk posteri taşındı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG