Erişilebilirlik

Ateşkes Sonrası Hartum'da Çatışmalar


Reuters haber ajansının haber aldığı bir görgü tanığına göre Sudan ordusunun rakip paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'yle (RSF) yaklaşık bir hafta süren çatışmalardan sonra ilan ettiği üç günlük ateşkese rağmen bugün geç saatlerde Hartum'da yeniden çatışma çıktı.

Görgü tanığı, çatışmanın kaynağının belirsiz olduğunu, zaman zaman hava saldırısı seslerinin de duyulduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı açıklamada, Sudan ordusu ve RSF'nin ateşkese sadık kalma niyetinde olduklarına ilişkin sözlerini memnunlukla karşıladığını söyledi.

Sudan ordusu ve sivil liderleri daha fazla kayıp verilmesini engellemek için sürdürülebilir ateşkes üzerinde müzakere etmeye çağıran Blinken, müzakerelerde insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, sivillerin korunması ve silahlı güçlerin kentsel alanlardan çekilmesinin ele alınması gerektiğini belirtti.

Bakanlıktan bugün yapılan açıklamada Blinken'in dün Sudan ordu komutanı General Abdül Fettah El Burhan ve RSF paramiliter grubu komutanı Mohamed Hamdan Dagalo'yla konuştuğu bildirildi.

ABD’den vatandaşlarına “tahliye planı beklentisine girmeyin” mesajı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Sudan'daki Amerikan vatandaşlarının hükümetin eşgüdümüyle gerçekleştirilecek bir tahliye planı beklentisi içinde olmaması gerektiğini kaydetti.

Patel, Hartum havalimanının kapalı olması ve ülkeye hakim olan belirsizlik nedeniyle Sudan'daki Amerikalılar'ın güvenliklerini sağlamak için kendi başlarının çaresine bakmaları gerektiğini bildirdi.

Sudan ordusundan yapılan açıklamada Ramazan Bayramı kutlamaları sebebiyle ateşkesin kabul edildiği kaydedilmişti. RSF ise erken saatlerde yaptığı açıklamada, 72 saatlik ateşkesi Ramazan Bayramı dolayısıyla kabul ettiğini bildirmişti.

Ordu açıklamasında, "Silahlı kuvvetler, isyancıların ateşkesin tüm koşullarına uymasını ve ateşkesi engelleyecek tüm askeri hamleleri durdurmasını umuyor" denildi.

Ordudan akşam yapılan açıklama, Hartum'da şiddet eylemleriyle dolu günün sonunda geldi. Çatışmaların başladığı Cumartesi gününden bu yana ordu ilk kez Hartum'a girdi.

Askerler ve RSF'nin silahlı mensupları Hartum'un mahallelerinde birbirine ateş etti. Bayram namazı sırasında da çatışmalar olduğu görüldü.

Gün boyunca silahlar susmadı

Gün boyunca silah sesleri, topçu ateşi ve hava saldırıları devam etti. İHA görüntüleri, Afrika'nın en büyük kentsel bölgelerinden birini oluşturan Hartum ve Nil Nehri civarındaki diğer kentlerden dumanlar yükseldiğini gösterdi.

Halkın dörtte birinin gıda yardımlarına bağımlı olduğu Afrika'nın en büyük üçüncü ülkesi Sudan'daki çatışmalarda çoğu Hartum ve ülkenin batısında olmak üzere yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Amerika, Japonya, Güney Kore, Almanya ve İspanya, havaalanının da çatışmalara sahne olması ve uçak seferleri için güvenliğin sağlanamaması nedeniyle büyükelçilik personelini tahliye etmeyi başaramadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Sudan'da bir Amerikan vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirdi, ancak ayrıntı vermedi. Beyaz Saray, Amerikan diplomatik personelini tahliye etme konusunda henüz karara varılmadığını ancak gerekli hale gelmesi durumunda Amerika'nın nihai olarak tahliyeler için hazırlık yaptığını bildirdi.

Reuters, dün, Sudan'dan tahliyelerin başlama gerekliliği halinde hazırlık amacıyla Amerika'nın Cibuti'deki üsse çok sayıda ilave asker gönderdiğini bildirmişti.

Üçü Dünya Gıda Programı mensubu olmak üzere en az beş yardım çalışanının hayatını kaybettiği kaydediliyor. Dünyanın en büyük gıda yardımı misyonlarından birini Sudan'da yürüten Dünya Gıda Programı, bu ülkedeki çalışmalarını askıya aldı.

Uluslararası Göç Örgütü'ne mensup bir çalışan ise bugün El Ubeyd kentinde, ailesini güvenli bir bölgeye götürmeye çalışırken aracının çapraz ateşte kalması sonucu hayatını kaybetti.

RSF'yle mücadeleyi şimdiye kadar çoğunlukla hava saldırıları ve Hartum'da topçu ateşiyle yürüten Sudan ordusu, karadan da mücadeleye başladı.

Ordudan yapılan açıklamada "başkent civarında isyancı grupların oluşturduğu yuvaların aşamalı olarak temizlenmeye başlandığı" belirtildi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG