Erişilebilirlik

Austin’den Çin’e Uyarı: “İzin Vermeyeceğiz”


ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, “Amerika Çin’le önemli bir noktada ve Pekin’in değil Washington’ın değerlerinin 21. yüzyılda küresel normları belirlemesi için Amerika’nın askeri güce ihtiyacı var” dedi.

Austin bu açıklamayı Reagan Ulusal Savunma Forumu’nda yaptı.

Pentagon geçen hafta Çin’in 2035 yılında 1500 nükleer silaha sahip olacağını öngören raporunu açıklamıştı.

Çin’in bölgesini ve uluslararası düzeni kendi otoriter tercihlerine göre şekillendirebilecek hem isteğe hem de artmakta olan güce sahip olduğunu belirten Austin, “Açık konuşayım, buna izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Austin, “Gelecek birkaç yıl Çin’le yarışımızın koşullarını belirleyecek. Avrupa’daki güvenliğin geleceğini şekillendirecekler. Çocuklarımız ve torunlarımız açık kurallar ve haklarla açık bir dünyaya sahip olacaklar ya da güç ve korkuyla hükmetmeye çalışan otokratlarla karşı karşıya kalacaklar” dedi.

ABD Savunma Bakanı, iki nükleer güç arasındaki tehditlerde Çin’in daha büyük bir risk oluşturmaya devam ettiğini de kaydetti.

Austin, bu yükselişe karşı savunma bütçesinin hiç olmadığı kadar yükseltildiğini hatırlattı ve “Mükemmel olmayan dünyamızda caydırıcılık güçten geliyor” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı bütçesi eğer Kongre’de bu dönem kabul edilirse 2023 yılında bütün federal daireler içinde 847 milyar dolar ile en fazla paya sahip olacak.

Ancak uzmanlar bunun Çin’le yarışı devam ettirmek için yine de yeterli olmadığını belirtiyor çünkü bütçenin önemli bir kısmının modernizasyona değil askeri personele gittiğini kaydediyor.

Austin konuşmadında ayrıca Pentagon’un Rusya konusunda da endişesini sürdürdüğünü belirtti ve Ukrayna’ya yardıma devam edileceği taahhüdünde bulunurken çatışmanın yayılarak Amerika-Rusya savaşına dönüşmesini istemediklerini kaydetti.

ABD Savunma Bakanı, “Putin’in savaşına sürüklenmeyeceğiz” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG