Erişilebilirlik

Avrupa Şam'a Sertleşiyor


Hula katliamının ardından Suriye rejimine karşı sesinin tonunu yükselten Avrupa ülkeleri Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya Suriye’nin kendi ülkelerinde görev yapan büyükelçilerini sınır dışı etme kararı aldıklarını açıkladılar.

Fransa’nın kararını bizzat açıklayan cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Suriye’nin dostları toplantısının da Temmuz ayı başında Paris’te toplayacaklarını duyurdu. Avrupa başkentleri daha önce de Şam’daki büyükelçiliklerin kapatılması kararını birlikte açıklamıştı. Hollande’ın açıklamasının ardından, Londra, Rome ve Berlin de büyükelçilerini göndereceklerini duyurdu.

Büyükelçi Şakur ‘persona non grata’

Fransa dışişleri bakanlığı tarafından ‘persona non grata-istenmeyen adam’ ilan edilen Suriye büyükelçisi Lamia Şakur aynı zamanda Suriye’nin Unesco büyükelçiliği görevini de yürüttüğü için sınırdışı edilemiyor. Suriye rejiminin en sadık ailesi Şakur ailesinden gelen Lamia Şakur’un babası da 20 yıl boyunca baba Esad’ın Fransa büyükelçiliğini yürütmüştü. Diplomasi koridorlarında ‘gemiyi en son terkedecek isim’ olarak tanımlanan Lamia Şakur da Beşar Esad’ın en sadık diplomatı olarak biliniyor. Daha önce sahte bir telefon konuşması ile France 24 Televizyonu’na konuşan bir kadın, Lamia Şakur olduğunu ve Surye’de yaşananalardan dolayı büyükelçilik görevinden istifa ettiğini söylemişti. Ancak Büyükelçi Şakur kadının kendisi olmadığını, görevinin başında olduğunu belirterek, France 24 televizyonunu dava etmişti.

XS
SM
MD
LG