Erişilebilirlik

AB'den 31 Kurtarma Ekibi 6,5 Milyon Euro İnsani Yardım


Belçikalı görevliler, Türkiye'ye yardım malzemeleri ve kurtarma ekiplerini taşıyacak uçağı hazırlıyor.
Belçikalı görevliler, Türkiye'ye yardım malzemeleri ve kurtarma ekiplerini taşıyacak uçağı hazırlıyor.

Deprem felaketinde can kaybı artarken dünyadan ve Avrupa'dan hayat kurtarmak için zamanla yarışan Türkiye'ye yardım akmaya devam ediyor. Avrupa Birliği Komisyonu, 23 Avrupa ülkesinden Türkiye'ye 31 arama kurtarma ekibi ve 6,5 milyon Euro'luk insani yardım gönderdiklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamalara göre, dünyadan 70'i aşkın ülke, Türkiye'ye 3 bin 294 gönüllü ilk yardım personeli ve onlarca arama köpeği gönderdi. ABD’den Japonya'ya tüm ülkeler Ankara'nın yardım çağrısına karşılık verirken, Avrupa Birliği de depremlerden etkilenen ülkelere yardım sunan ilk kuruluş oldu.

Avrupa Birliği'ne mensup 21 ülke, enkaz altında kalan binlerce depremzedeyi kurtarmak için Türkiye'ye ilk yardım ve kurtarma ekipleri gönderdi.

AB Komisyonu, depremin hemen ardından Avrupa Sivil Koruma Mekanizması'nı harekete geçirdi. Komisyonun Kriz Yönetimi'nden Sorumlu Komiseri Janez Lenarçiç, bu mekanizma çerçevesinde, AB üyesi 21 ülkeden toplam 28 arama ve kurtarma ekibinin Türkiye'ye gittiğini, bunların 11'inin Türkiye'ye ulaşarak kurtarma çalışmalarına katıldığını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı: "Türkiye ve Suriye AB'ye Güvenebilir"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Beraber hayat kurtarmak için şimdi zamana karşı yarışıyoruz. Yakında beraber yardım tedarik edeceğiz. Türkiye ve Suriye Avrupa Birliği'ne güvenebilir. İsveç Başbakanı ve ben Mart başında Brüksel'de Bağış Konferansı'na ev sahipliği yapacağız. Etkilenen toplumlar için küresel çapta fonları seferber edelim" dedi.

AB Komiseri Türkiye'ye gidiyor

Lenarçiç, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla Türkiye ve Suriye'ye acil durum desteği ve 6,5 milyon Euro değerinde acil insani yardım sağlayacaklarını açıkladı. AB Komiseri, Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla AB'nin şimdiye kadar yürüttüğü en büyük arama ve kurtarma operasyonlarından birisini gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Kriz Yönetimi'nden Sorumlu Komiser Janez Lenarçiç, Türkiye'de depremden etkilenen bölgeleri ziyaret ederek, kurtarma çalışmalarını yerinde gözlemleyeceğini de duyurdu. AB Komiseri, AB'nin Türkiye'deki kurtarma çabalarını arttırmak için ilk 3 milyon Euro'luk acil durum yardımı yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Lenarçiç tarafından açıklanan bilgilere göre, AB Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla 21 AB üyesi devlet ile Arnavutluk, Karadağ ve Sırbistan, deprem bölgesine 31 arama kurtarma ekibi gönderiyor. Avrupa ülkeleri kurtarma ekiplerine ek olarak, 5 sağlık ekibini de Türkiye'ye yönlendirdi. Ekipler bin 500'den fazla kurtarıcı ve 100 arama kurtarma köpeğinden oluşuyor.

Suriye'ye de yardım

Komiser Lenarçiç, depremden etkilenen Suriye'nin de yardım talebi üzerine, Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla, Suriye'ye arama kurtarma ekipleri, barınak ve ilaç yardımı göndereceklerini de açıkladı. Ayrıca acil ihtiyaçların giderilmesi için Suriye'ye de 3,5 milyon Euro'luk acil insani yardım göndereceklerini kaydetti. Suriye'ye yardımların BM ve STK'larla iletişim halinde iletilmeye çalışıldığını vurguladı.

Lenarçiç'in açıklamasına göre Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya, Romanya, İtalya, Macaristan, Avusturya, Almanya, Estonya, İspanya, Malta, Slovakya, Portekiz, Karadağ, Arnavutluk, Kıbrıs Rum Kesimi ve Slovenya depremlerin ardından Türkiye'ye yardım gönderdi.

Depremin ilk gününde, aralarında Polonya, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Yunanistan'ın da bulunduğu 19 üye devlet, 1185 kişilik kurtarma ekibi ve 79 arama köpeğini Türkiye için seferber etti. İlk yardım açıklamaları İtalya, Macaristan ve Polonya’dan geldi. Varşova, 76 kişilik kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiğini duyuran ilk ülke oldu. Budapeşte ve Roma da deprem sabahı kurtarma ekiplerinin hazır olduğunu açıkladı. İspanya, ülkenin güneyindeki Adana'ya 91 kurtarma görevlisi gönderdi. Dışişleri Bakanlığı, lojistik destek ve kurtarma çalışmaları için 500 donanma askerinin bulunduğu bir gemiyi de gönderdiğini açıkladı.

Fransa, özellikle Adana ve ilk depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a 139 kurtarma görevlisi gönderdi. Ayrıca, merkezi Fransa'da bulunan Pompiers de l'Urgence Internationale derneğinden 36 gönüllü, 3 arama köpeğiyle birlikte dün sahaya geldi. Fransa, 83 kişilik yeni bir kurtarma ekibinin de 15 gün boyunca mobil olarak çalışacak bir sahra hastanesi kurmak için Türkiye'ye gitmek üzere hazırlandığını duyurdu.

Almanya dün öğleden sonra 50 kurtarıcı ve ekipmandan oluşan bir arama kurtarma ekibinin Adana'ya hareket ettiğini duyurdu. Alman gönüllüler de dün Gaziantep'e indi. İtalya, Pazartesi akşamı lojistik ekipleri, kurtarma ekipleri ve sağlık personelinden oluşan bir ekibi Türkiye'ye gönderdi. İrlanda insani yardım için 2 milyon Euro yardım göndereceğini açıkladı. Türkiye ile NATO üyelik başvurusu nedeniyle zor günler geçiren İsveç, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'na Ankara ve Şam için 650 bin dolar bağışta bulunduğunu duyurdu.

Fransa’dan Yola Çıkan Ekip VOA Türkçe’ye Konuştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:33 0:00

Türkiye'ye çok sayıda ekip gönderen Fransa'da örgütlü ekiplerden birisi de Fransız Pompiers de l'Urgence Internationale (PUI). Paris Charles de Gaulle Havalimanı'ndan yola çıkan 33 kişilik kurtarma ekibinde, özel eğitimli doktorlar, ilk yardım görevlileri ve teknik ekip bulunuyor. Charles de Gaulle Havaalanı'nda Ankara'ya hareket etmeden önce VOA Türkçe'ye konuşan PUI örgütü Başkanı Philippe Besson, 1999'da İzmit ve Düzce depreminde de kurtarma çalışmalarına katıldıklarını belirtti. Düzce depreminin ardından Türk kurtarma ekipleri AKUT ve AFAD ile birlikte çalışmaya devam ettiklerini belirten Besson, "Deprem haberini alır almaz hemen temasa geçtik. 33 arama-kurtarma uzmanı ve 3 köpekten oluşan bir ekiple yola çıkıyoruz. Tıbbi ekibimiz var. Kurtarma amaçlı kullanılmak üzere dronlarımız var. Ankara'ya gideceğiz. Oradan Maraş'a geçeceğiz. Amacımız, elimizden geldiği kadar faydalı olmak, umarım enkaz altında kalanları kurtarmaya katkı sağlarız. Son derece kararşlı bir şekilde yola çıkıyoruz" diye konuştu.

PUI Başkan Yardımcısı Aurelien Berger de örgütün merkezinin Limoges kentinde olduğunu ancak, Fransa'nın dört bir yanından gelen gönüllü kurtarma görevlileriyle Türkiye'ye gittiklerini belirtti. Berger de, "Corezze bölgesinden, Toulouse'dan, Limoges'dan, Vendee'den gelen ilk yardım personeli var. Önce AFAD ile temasa geçtik. Onay gelir gelmez hızla yola çıktık. Kahramanmaraş'ta durumun çok kötü olduğunu, enkaz altında çok insan olduğunu öğrendik. O bölgeye doğru gidiyoruz. Umarım
yardıma yetişiriz. Yüklü bir ekipman ile gidiyoruz. Yapabileceğimizin en iyisini yapmayı umuyoruz" dedi.

Ekipte yer alan Doktor Magali Jeanteur, deprem ve doğal afetlerde kurtarma amaçlı özel eğitimli doktorlar olarak ekibi tamamladıklarını dile getiriyor. PUI'nin Fransa'nın ikinci büyük kurtarma ekibi olduğunu ve BM sertifikası ile dünyanın pek çok yerinde ilk yardım hizmeti gördüğünü belirten Dr. Jeanteur, "Hükümet kurumu olmadığımız için çok daha hızlı hazırlanıp, harekete geçme şansına sahibiz. Afetin durumuna göre, en faydalı olabileceğimiz noktayı belirleyip gidiyoruz. PUI ekibi olarak enkaz altında sıkışıp kalan kurbanları çıkarma konusunda tam donanımlıyız, tecrübemiz güçlü. Son derece özel bir çalışma gerektiriyor işimiz. Bizler, alanda görev yapmak için eğitim alan doktorlarız, ekipmanlarımız, giyimimiz buna adapte olan bir yapıda. Üçüncü gün gittiğimiz için biraz üzgünüz ancak, bir hafta sonrabile hayat kurtarılabiliyor. Kararlıyız, bizden yardım istendiği sürece kalıp, sonuna kadar enkaz altında kalanlara yaşama şansı vermek istiyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG