Erişilebilirlik

Avrupa Çevre Dairesi'nden Hava Kirliliği Uyarısı


Avrupa Çevre Dairesi'ne (EEA) göre Avrupa'da hava kalitesi iyileşiyor ancak hala büyük risk oluşturmaya devam ediyor. Havadaki ince parçacıklara maruz kalınması 2020 yılında AB'deki 27 ülkede erken ölümlere neden oldu.

EEA tarafından yapılan açıklamada hava kirliliğinin Avrupa'da hala en büyük çevresel sağlık riskini oluşturduğu kaydedildi. Açıklamada "Avrupa'daki önemli hava kirletici emisyonlar ve havadaki konsantrasyonları son yirmi yılda önemli ölçüde düşmüş olsa da, hava kalitesi birçok alanda hala kötü" denildi.

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp
Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp

2005-2020 yılları arasında Avrupa Birliği'nde (AB) ince parçacıklara maruz kalanların erken ölüm oranı yüzde 45 azaldı. Bu da AB'nin erken ölümlerin 2030'a kadar yüzde 55 azaltılmasını hedefleyen sıfır kirlilik eylem planıyla uyumlu gidiyor.

Bununla birlikte, AB'de şehirlerde yaşayan nüfusun yüzde 96'sı 2020'de hala Dünya Sağlık Örgütü kılavuzundaki metreküp başına 5 mikrogram seviyesinin üzerindeki ince parçacık konsantrasyonuna maruz kaldı.

Hava kirliliği kardiyovasküler ve solunum hastalıklarını arttırıyor. Bunlarla bağlantılı kalp hastalıkları ve inme erken ölümlerin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

EEA, 2050'de sıfır kirlilik hedefine ulaşmak için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini belirtti. Bu da hava kirliliğinin sağlık için zararlı olarak görülmediği seviyelere çekilmesini içeriyor.

Avrupa Komisyonu, Ekim ayında hava kirliliği için daha katı sınırlar belirlenmesini ve halkın temiz havaya erişim hakkının desteklenmesini istemişti. Bu da kalite standartlarının ihlal edilmesi durumunda sağlık sorunları için tazminat talep edilebilmesi anlamına geliyor.

Ancak hava kirliliği sadece sağlığa zarar vermiyor.

EEA'ya göre Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde bulunan orman alanlarının yüzde 59'u zararlı yer seviyesinde ozona maruz kalıyor. Bu da bitkilere zarar veriyor ve biyoçeşitliliği azaltıyor.

2020'de AB'ye üye 27 ülkenin ekosisteminin yüzde 75'inde kritik düzeyde azot biriktiği tespit edildi. Bu, 2005'ten bu yana yüzde 12'lik düşüşe işaret ediyor. AB'nin hedefi ise bu oranı 2030 yılına kadar yüzde 25 azaltmak.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG