Erişilebilirlik

Avrupa Mali Krizi İçin Üçlü Zirve


Avrupa Mali Krizi İçin Üçlü Zirve
Avrupa Mali Krizi İçin Üçlü Zirve

Almanya ve Fransa liderleri daha güçlü mali bütünleşme sağlamak için AB anlaşmalarında değişiklik yapma sözü verdi. Liderler, değişiklikleri halen yaşanan borç krizi gibi gelecekte çıkacak ekonomik sorunları önlemeyeceğini umuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve İtalya’nın yeni başbakanı Mario Monti Strasbourg’da düzenledikleri basın toplantısında Avrupa ekonomisine istikrar getirme ve ortak para birimi Euro’yu desteklemede kararlı olduklarını belirtti.

İtalya, ekonomik sorunları büyük ölçüde dev devlet borçlarından kaynaklanan Euro bölgesi ülkelerinin sonuncusu oldu. Aybaşında Başbakan Silvio Berlusconi’nin yerine geçen Mario Monti, Alman ve Fransız meslektaşlarına ülkesinin bütçesini denkleştirmek için İtalyan partilerinin işbirliği yapacaklarını söylediğini açıkladı.

Almanya, Fransa ve İtalya 17 ülkeden oluşan Euro bölgesinin en büyük üç ekonomisi. Fransa, Avrupa Merkez Bankasının zor durumdaki üye ülkelere kredi açmasını ve borç alımının tek tek ülkelerin hazine bonoları değil ortak Avrupa devlet tahvillerinin satışıyla yapılmasını öneriyor. Başbakan Merkel ise Almanya’nın ekonomisi daha zayıf Avrupa ülkelerine daha çok destek vermesini gerektireceği için bu iki öneriye de karşı çıkıyor.

Strasburg’daki üçlü zirve yatırımcıların Alman ekonomisinin durumundan bile kaygı duymalarından bir gün sonra gerçekleşti. Açık arttırmaya konan 10 yıl vadeli ve yüzde 2 faizli Alman devlet tahvillerinin yarıdan azı satılabildi. Berlin’deki açık arttırmada 5 milyar dolarlık Alman devlet tahvillerinin sadece 2 milyar doları satılabildi.

XS
SM
MD
LG