Erişilebilirlik

Avrupa Merkez Bankası'ndan Tarihi Faiz Kararı


Ukrayna savaşı ve enerji darboğazının yol açtığı ekonomik kriz nedeniyle Dolar karşısında Euro'nun değer kaybetmesini önlemek ve yükselen enflasyon rakamlarını frenlemek amacıyla toplanan Avrupa Merkez Bankası, sert faiz arttırımına gitti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi, politika faizini 75 baz puan artırarak tarihi bir rekora imza attı.

Merkezi Frankfurt'ta bulunan Avrupa Merkez Bankası (ECB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası'ndan Tarihi Faiz Kararı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Euro bölgesinde artan enflasyonun önüne geçmek için faiz arttırımı seçeneklerini tartışan ECB Yönetim Konseyi, hiçbir gerileme belirtisi göstermeyen enflasyon rakamları karşısında "radikal faiz arttırımı" yolunu seçmek zorunda kaldı.

ECB, "Büyümeyi mi seçecek, enflasyonu frenlemeyi mi?" sorusunda tercihini, resesyon riskine rağmen "enflasyonu frenleme" seçeneğinden yana yaptı.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) aldığı yüksek orandaki faiz arttırımı kararları karşısında "ayak sürümekle" suçlanan ECB, dolar karşısında kan kaybeden Euro'yu korumak için de "yüksek oranda" artışa gitti.

Temmuz ayında 0,5 puanlık bir artış ile 10 yıldır negatif olan faiz oranlarını "sıfır", ardından "0,50" seviyesine yükselten AMB, politika faizinde 0,75 puanlık artış kararı alarak, faiz oranlarını yüzde 0,50'den yüzde 1,25'e yükseltti.

Avrupa Merkez Bankası, faizleri arttırarak tasarrufu teşvik etmeyi ve böylece tüketimi azaltarak, fiyatlar üzerindeki baskıyı hafifletmeyi hedefliyor.

Christine Lagarde başkanlığındaki ECB'den yapılan açıklamada, "Bu önemli önlem, enflasyonun ECB’nin orta vadeli hedefi olan yüzde 2'ye mümkün olan en kısa sürede geri dönüşünü sağlayacak seviyelere geçişi öngörmektedir" denildi.

Lagarde: "Karar oybirliğiyle alındı"

Kararın ardından bir basın toplantısı düzenleyen ECB Başkanı Christine Lagarde, enerji piyasasındaki bozulmaların ekonomileri yavaşlattığını ve enflasyonu tetiklediğini belirterek, "Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskının, arz darboğazları ve Euro para biriminin zayıflığına da bağlı" olduğunu söyledi.

Lagarde, "Büyümeye yönelik riskler kısa vadede aşağı yönlü. Enflasyona yönelik riskler yukarı yönlü. Enerji tedarikindeki bozulmalar ise büyük bir risk. Yönetim Konseyi toplantısında, masanın etrafında farklı bakış açılarımız vardı, derinlemesine bir tartışma oldu, ancak karar oybirliğiyle alındı" dedi.

Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda daha fazla faiz arttırımına gitmesinin öngörüldüğünü de belirterek, "hedeflerinin enflasyonu yüzde 2'ye geriletmek olduğunu ancak henüz bu hedefin çok uzağında bulunduklarını" belirtti.

Enflasyon ve resesyon uyarısı

ECB Yönetim Konseyi'nin yıl sonundan önce iki toplantı daha yapması ve faiz oranlarını arttırmaya devam etmesi bekleniyor.

ECB, Haziran ayındaki yüzde 6,8'lik enflasyona kıyasla 2022'de yüzde 8,1'lik bir enflasyon oranı öngörüyor. Kurumun 2023 ve 2024 tahminleri ise, yüzde 5,5 ve yüzde 2,3. Fakat bu tahminler, hala yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrediyor.

ABD'de Resesyon Endişesi Sürüyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:13:14 0:00

Gözler 21 Eylül'de toplanacak FED’in kararlarında

ECB Yönetim Konseyi, Ukrayna'daki savaşın ağır darbe indirdiği Euro bölgesindeki büyümedeki "önemli yavaşlamaya" da dikkat çekti.

Christine Lagarde, bugünkü basın toplantısında, Rusya'nın doğalgaz teslimatlarında "toplu bir kesinti" olması durumunda Euro bölgesinin "2023 yılı için bir resesyon riski" taşıdığını söyledi.

Lagarde, "Kuzey Akım-1 doğalgaz boru hattının kapatılmasından sonra neredeyse o noktaya geldik" diye ekledi.

75 baz puanlık artış kararı, Euro'nun bekçisi ECB’nin FED ile giriştiği faiz yarışını da hızlandırdı. 21 Eylül'de toplanması beklenen ABD Merkez Bankası’nın şimdiden yüzde 2,25 ile yüzde 2,50 arasında olan faiz oranlarına 75 baz puanlık bir artış eklemesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG