Erişilebilirlik

Avrupa Ülkelerinin Göçmenlik Politikasına Kınama


Sınır Tanımayan Doktorlar adlı yardım örgütü, Avrupa ülkelerinin göçmenlik politikasını kınayan bir açıklama yaptı. Örgüt, Avrupa’nın göçmenlere yönelik ‘caydırma’ politikasını, sığınmacıların hayatını tehlikeye atan, insan kaçakçılarına daha çok çıkar sağlayan ‘feci bir hata’ olarak niteledi.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, yeni yayınladığı “Avrupa’ya Uzanan Engelli Yol” başlıklı raporunda, sınırları dikenli tellerle kapatmanın, göçmen kayıt sistemlerinde sürekli değişiklik yapmanın, İtalya ve Yunanistan’a ayak basan mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak ortamı hazırlamamanın, savaş, katliam ve yoksulluktan kaçan bir milyondan fazla sığınmacının içinde bulunduğu durumu daha da zorlaştırdığını bildiriyor.

Rapor, Avrupa’nın mültecilere karşı yürüttüğü caydırma politikası ve göçmenlik karşıtlığının insan kaçakçılığı sorununu daha da körüklediğini, yardıma muhtaç insanları daha tehlikeli yollara başvurmak zorunda bıraktığını da bildiriyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar, Avrupa Birliği’nden, Avrupa’ya gitmek isteyen mülteci ve göçmenlerin başvurabileceği yasal yolları arttırmasını, Türkiye-Yunanistan sınırında sığınma başvurusu yapılmasına izin verilmesini ve tehlikeli deniz yolculuğuna atılanları kurtarmak için arama sistemi oluşturulmasını istiyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar yetkilisi Brice de le Vingne, Avrupa Birliği ve Avrupa ülkeleri hükümetlerinin mülteci krizine ortak yanıt vermeyi başaramadığını söyledi.

Brice de le Vingne, “Avrupa hükümetlerinin caydırma politikasına odaklanması ve kaçanların insani ihtiyaçlarına yanıt verememesi, binlerce kadın, erkek ve çocuğun durumunu daha da zorlaştırdı” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz yıl Avrupa’ya gidebilmek için tehlikeli Akdeniz yolculuğuna çıkan 3 bin 700’den fazla göçmen ya öldü ya da kayboldu.

Çoğu Suriye’deki iç savaştan kaçan bir milyondan fazla göçmen 2015’te Avrupa Birliği ülkelerine sığınma başvurusunda bulundu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG