Erişilebilirlik

‘Avrupa’ya Düzensiz Göç Artıyor’


Avrupa Birliği Sınır Koruma Dairesi (FRONTEX) İcra Direktörü Fabrice Leggeri, AB-Türkiye Delegasyonu’nda düzenlediği basın toplantısında, FRONTEX'in yapısı ve yürüttükleri faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

FRONTEX’in verileriyle Türkiye’deki resmi makamlardan aldıkları rakamlar arasındaki yakınlıktan memnuniyet duyduklarını kaydeden Leggeri, bu yılın ilk iki ayında 108 bin sığınmacıyı Yunan adalarında kayıt altına aldıklarını da ifade etti. Leggeri, “Türk muhataplarımızla rakamları karşılaştırdığımızda 2016 rakamlarının, 2015'in aynı dönemine göre artmış olduğunu gözlemledik. Sığınmacı akınında geçen yılın Ocak-Şubat dönemine göre bu yıl aynı aylarda 30 kat artış söz konusu,” diye konuştu.

FRONTEX’in bir AB kurumu olarak Schengen sınırları dışında kalan sınır güvenliğini sağlamak üzere 2005'te kurulduğunu kaydeden Leggeri, Türkiye gibi AB’ye komşu ülkelerle de işbirliği içerisinde olduklarını anlattı. Yunanistan açıklarında devam eden Poseidon operasyonu kapsamında 775 sınır muhafızı, 15 devriye botu ve hava araçlarının görevlendirildiğini belirten Leggeri, İtalya açıklarındaki Triton operasyonunda da 280 sınır muhafızı, 8 devriye botu, 3 helikopter ile hava unsurlarının görev yaptığını da dile getirdi.

Leggeri: “Türk polisi ayrı birim kuracak”

Türkiye ile FRONTEX arasında düzensiz göçün önlenmesi alanında geliştirilecek işbirliği konusunda Mutabakat Zaptı’nın 2012'de imzalandığını anımsatan Leggeri, 2014 yılında ise ortak iş programına imza attıklarını kaydetti.

Türkiye tarafındaki muhataplarıyla yaptıkları görüşmeler çerçevesinde Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde insan kaçakçılığıyla mücadele etmek üzere ayrı bir birim kurulacağını açıklayan Leggeri, “Kurulacak bu birimle FRONTEX yakından çalışacaktır,” dedi.

Suriye’de savaş koşullarında değişiklik olmadığını hatırlatan Leggeri, “Suriyeliler’in yanı sıra Irak ve Afgan uyruklu pek çok göçmen tespit ediyoruz. Kuzey Afrika ülkelerindense insani sebeplerle değil ekonomik sebeplerle göçe rastlıyoruz. Hem Türkiye'den Yunanistan'a hem de Libya'dan İtalya'ya düzensiz göçte büyük bir artış var. Suriye'de savaş devam ettiği sürece korunma ihtiyacı bitmeyecek ve Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönemeyecek,” sözleriyle dikkat çekti.

Leggeri, ayrıca NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in, Ege’de mülteci teknelerini Türkiye'ye geri göndermek üzere değil bölgede keşif, izleme ve gözetim görevi üstleneceklerini açıklamasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “AB yasalarına göre FRONTEX, birlik sınırları dışında herhangi bir faaliyet yürütemez. Türk sularında ve topraklarında operasyon yapamaz. Ama insani nedenlerle denizde yaşanacak bir sorunda arama-kurtarma çalışmalarına katılabilir. FRONTEX, Ege'de Yunan sahil güvenlik birimleriyle, Akdeniz'de de İtalyan sahil güvenlik birimleriyle işbirliği yürütmektedir. Yasalara göre FRONTEX arama-kurtarma çalışmalarını her yerde sürdürebilir. Yunan denizlerinde kurtarılan göçmenleri Yunan adalarına çıkarmak zorundayız. Türkiye tarafında da aynısı uygulanıyor. FRONTEX, bu göçmenleri kurtardığında onları iade etme görevine sahip değil.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG