Erişilebilirlik

Avrupa'daki Kriz Arap Ülkelerine Desteği Etkiliyor


Avrupa'daki Kriz Arap Ülkelerine Desteği Etkiliyor
Avrupa'daki Kriz Arap Ülkelerine Desteği Etkiliyor

Mısır, Tunus ve Libya’da devrimler, demokrasi ve özgürlük vaadiyle yapılırken halkın kalkınma talebi de unutulmamalı. Ancak kalkınma büyük ölçüde uluslararası piyasalara ve yatırımcılara bağlı.

Maplecroft şirketinden risk uzmanı Antony Skinner anlatıyor: "Uluslararası toplumun son dönemde Libya, Tunus, Mısır gibi istikrarsızlık nedeniyle sıkıntı çeken piyasalara ne kadar yardım yapacağı, ne kadar kaynak sağlayacağı son derece önemli. Yani bu konu bu piyasaların ne kadar toparlanabileceğini belirleyecek."

London School of Economics öğretim üyesi Profesör Iain Begg, Avrupa’daki ekonomik sorunların Arap ülkelerine farklı bir şekilde yansıyacağını anlatıyor: “Arap ülkelerine tek tek bakmak gerekir. Petrol zengini olan Libya’nın ihracatı canlandırması biraz zaman alacak ancak tecritten kurtulmaları yarar getirecek. Mısır’ın durumu daha kötü. Hem nüfusu fazla hem de ihraç edebileceği ürünler sınırlı.”

Libyalı işadamı Salim el Mayar iç talebin de önemli olduğunu söylüyor. El Mayar, ülkesinin ekonomisini çeşitlendirmeye çalıştığını söyledi: “Son 40 yıldır ekonomimizin belkemiği petrol olmuştur. Artık çeşitlendirmemiz gerekiyor. Turizm önemli. UNESCO Dünya Mirasları listesinde kayıtlı beş yerimiz var. Çok güzel bir ülke Libya. Deniz, arkeoloji, sahra çölü hepsinin arasındaki mesafe 25 kilometre."

Tunus uzun süredir Avrupa’ya yakınlığından istifade ederek önemli turizm geliri elde etti. Ancak ayaklanmaların başlamasıyla bu gelir kesildi. Toparlanma daha yeni başladı.

Ancak Avrupa açısından 2011 ekonomik krizin en kötü yılı olarak tarihe geçti. Profesör Begg anlatıyor: “Bazı ülkeler hariç Avrupa’nın çoğu 2011 yılında büyüme kaydedecek. 2012 yılında büyüme garanti gibi görünüyor. Dolayısıyla Arap ülkeleri için Pazar oluşturabilirler. Durgunluk başlarsa o zaman kaygılanmaya başlarım. Ancak şu anda öyle olacağını düşünmüyorum.”

Anthoney Skinner’a göre Arap ülkelerinin zamanla yatırım için daha cazip hale geleceğini söylüyor: “Saydamlığın artması, daha liberal demokratik ülkeler olmaları… Bütün bunlar olumlu gelişmeler.”

Küresel ekonomik krizin kalkınmayı engellemesinden kaygı duyuluyordu. Uzmanlar, yeni Arap hükümetlerinin etkili ekonomik önlemler almasını öneriyor. Tabii, Avrupa ekonomilerinin toparlanması da son derece önemli.


XS
SM
MD
LG