Erişilebilirlik

Avustralya: 'Suçlu WikiLeaks Değil, Amerikan Güvenlik Sistemi'


Kevin Rudd
Kevin Rudd

Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, gizli Amerikan diplomatik belgelerinin kamuoyuna sızmasının sorumluluğunun WikiLeaks’de değil, Washington’da olduğunu savundu.

Rudd, yasal sorumluluğu olanların, bu belgeleri WikiLeaks’e sızdıran kişiler olduğunu söyledi. Avustralya Dışişleri Bakanı, bu açığın Amerika’nın kendi güvenlik sisteminde sorunlara işaret ettiğini belirti.

Bu arada WikiLeaks, kurucusu Julian Assange’ın İngiltere’de tutuklanmasına rağmen yeni belgeler yayınlamaya devam ediyor. Son yayınlanan Amerikan diplomatik kriptolarında, Lockerbie bombacısının İskoçya’daki cezaevinde ölmesi durumunda, Libya’nın İngiltere’nin çıkarlarına zarar verebileceği yönünde Londra hükümetinin kaygılarına yer veriliyor.

2009 yılında yazılan bir kriptoda, bir Amerikalı diplomat Libya’nın İngiltere’ye “haydutça” tehditler savurduğunu belirtiyor. Belgedeki bilgilere göre Lockerbie bombacısı olarak hüküm giyen Abdülbasit el Micrahi’nin cezaevinde tutulması durumunda, Trablus hükümetinin, İngiltere’yle ticaret anlaşmalarını iptal ve Libya’da yaşayan İngiliz vatandaşlarını taciz edebileceği belirtiliyor.

Abdülbasit’in geçen yıl serbest bırakılması, Washington ve Londra arasında gerginliğe yol açmıştı. 1989’da bir PanAm yolcu uçağının İskoçya semalarında bombalanmasından hüküm giyen el Micrahi, çoğu Amerikan vatandaşı toplam 270 kişinin ölümüne yol açmakla suçlanıyordu.

XS
SM
MD
LG