Erişilebilirlik

Wikileaks'in Kurucusu Londra'da Tutuklandı


Wikileaks'in Kurucusu Londra'da Tutuklandı
Wikileaks'in Kurucusu Londra'da Tutuklandı

Londra’da tutuklanan WikiLeaks İnternet sitesinin kurucusu Julian Assange’ın kefaletle serbest bırakılması talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Mahkeme, hakkında tecavüz suçlamasıyla tutuklama emri bulunan Assange’ın, İsveç’e iadesini tartışıyor.

Assange’ın avukatları cinsel taciz ve tecavüz suçlamalarını şiddetle reddediyor ve suçlamaların siyasi nitelikli olduğunu savunuyor.

WikiLeaks İnternet sitesi tarafından yapılan açıklamadaysa Amerika Dışişleri Bakanlığı kriptolarının yayınlanmaya devam edeceği vurgulandı.

Bu arada, Visa kredi kartı şirketi WikiLeaks İnternet sitesine ödeme yapılmasını engellemeye başladı. Dün de Mastercard şirketi benzer bir karar almıştı. Daha önce sanal ortamda ödeme hizmetleri sunan PayPal WikiLeaks’in hesabını dondurmuştu.

Öteyandan kimliği bilinmeyen bazı gruplar WikiLeaks’le ilişkisini donduran İnternet sitelerine karşı sanal saldırılarda bulunmaya başladı.

Assange Hakkındaki Suçlamaları Yalanlıyor

Londra Emniyeti, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın, kendisini hakkındaki ırza tecavüz suçlamasıyla arayan İsveçli yetkililerin isteği üzerine tutuklandığını bildirdi. Assange’ın avukatlarından Jennifer Robinson, müvekkilinin kendisine atfedilen suçlamaları yalanladığını söylüyor:

Robinson, Assange’ın bu suçlamaları aklama konusunda kararlı olduğunu belirtiyor.

Hem gizli askeri bilgileri, hem de hizmete özel diplomatik kriptoları yayınlayan WikiLeaks, Amerikan hükümetini fazlasıyla öfkelendirdi. WikiLeaks son olarak Amerikan hükümeti açısından hayati öneme sahip tesislerin adını yayınladı. Bunlar arasında İngiltere’deki uydu yer istasyonlarından Kongo’daki kobalt madenlerine kadar çok sayıda tesis bulunuyor.

WikiLeaks’e web hizmeti sunan ve bu site adına bağış toplayan Amerikan şirketleri, bu hizmetleri derhal kesti. Fransa’da da, Sanayi Bakanı’nın “diplomatik ilişkilerin gizliliklerini ihlal eden bir İnternet sitesine ev sahipliği” yapamayacağı açıklamasının ardından WikiLeaks sunucuları kapatıldı.

Amerikalı Senatör ve eski başkan yardımcısı adayı Joe Lieberman, WikiLeaks’i kınayanlar arasındaydı.

“WikiLeaks’ın yaptıkları casuslukla eşdeğer,” diye konuşan Lieberman bunun Amerikan tarihinde tek bir seferde işlenen en büyük casusluk olayı olduğunu öne sürdü. Amerikalı senatör, WikiLeaks’in İnternet’in serbest ortamından yararlanarak çalınmış gizli bilgileri kamuoyuna sızdırdığını belirtti.

Julian Assange’ın vatandaşı olduğu Avustralya’nın adalet bakanı, Assange’ın istemesi durumunda konsolosluğun devreye girebileceğini ve ülkesine dönmesinin sağlanabileceğini söyledi. Bununla birlikte Avustralya Başbakanı Julia Girard, Assange’ın kendi ülkesi içinde suç işleyip işlemediğini tespit etmeye çalıştıklarını açıkladı.

Avustralya Başbakanı, işlenen eylemin kendi ülkesi içinde ya da dışında suç olduğunu savunsa da, Julian Assange’ın destekçileri, WikiLeaks’in yaydığı bilgilerin kamuoyu yararına olduğunu iddia ediyor.

Öte yandan WikiLeaks sözcüsü, Assange’ın tutuklanmasının, daha fazla bilgi yayınlamalarını önleyemeyeceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG