Erişilebilirlik

Avustralya’da Yeni Sigara Paketi Tasarısı Meclise Sunuldu


Avustralya’da Yeni Sigara Paketi Tasarısı Meclise Sunuldu
Avustralya’da Yeni Sigara Paketi Tasarısı Meclise Sunuldu

Canberra hükümeti dünyanın en sert sigara paketi yasası olarak bilinen tasarının parlamentodan geçeceğini umuyor.

Sağlık Bakanı Nicola Roxon hükümetini dev tütün şirketlerinin tehditlerinden korkmadığını söyledi ve “Yılda 15 bin vatandaşımızın canını alan bu ürününün son albenisini de kaldıracağız” dedi.

Sigara paketlerinin üzerindeki "reklâm" unsurunu kaldırmak isteyen hükümet bununla da yetinmiyor yeni düz paketlerin üzerine görsel uyarılar konulmasında ısrar ediyor.

Gelecek yıl yürürlüğe girecek yasa, sigara paketlerinin hepsinin aynı renk olmasını, şirket adının aynı boy ve aynı tip harfle yazılmasını ve paketin üst yarısına uyarıcı resim konulmasını öngörüyor.

Dünyanın en büyük sigara üreticilerinden Philip Morris hükümeti mahkemeye verdi. Merkezi Hong Kong‘da bulunan şirket, sigaraların paketlerinden reklam ve şirket logosunun kaldırılmasının ticaret yasalarına aykırı olduğunu ayrıca Hong Kong ile Avustralya arasında ticari anlaşmaları ihlal edeceğini ileri sürüyor.

Philip Morris, Canberra hükümetini, Avustralya aleyhine milyarlarca dolarlık tazminat davası açmakla tehdit etti. Kamuoyunda yeni yasaya karşı muhalefet oluşturmak için milyonlarca dolarlık bir reklam kampanyası başlatan şirket, reklamlarında, devleti özel hayata karışmak ve yetkilileri halka dadılık yapmakla suçluyor.

Buna rağmen tasarıyı muhalefet partileri de desteklediği için geçeceğine garanti gözüyle bakılıyor.

Bir süre önce Amerika da sigara paketlerine uyarıcı resim konulmasına karar vermişti. Fotoğraf ve resimler hastalıklı akciğerler, çürük dişler ve kanserden ölen insanlarla ilgili.

Avustralya'da sigara paketleri yakında böyle olacak
Avustralya'da sigara paketleri yakında böyle olacak

Gıda ve İlaç Dairesi tarafından hazırlanan görsel uyarıların, paketlerin ön ve arkasında üst kısma konması Ekim ayından itibaren zorunlu olacak.

2009 yılında çıkarılan bir yasa Gıda ve İlaç Dairesi’ne tütün ürünlerini denetleme yetkisi de verdi.

Amerika’da satılan sigara paketlerinde son 25 yıldır yazılı uyarılar bulunmasına rağmen sağlık yetkilileri bunun yeterli olmadığı görüşünde.

Yeni yasaya göre, üretici şirketler, sigara ve diğer tütün reklamlarına ayırdıkları bütçenin beşte birini, tütün bağımlılığının zararlarını anlatacak programlara ayırmak zorunda.

Sigara içenlerin sayısı düzenli olarak düşüş gösterse de Amerikalılarını yüzde 20’si hâlâ sigara içiyor.Norveçli sanatçı Kristoffer Myskja'nın sigara aleyhine kampanya için hazırladığı otomatik sigara içme makinesi.

XS
SM
MD
LG