Erişilebilirlik

Ayrılıkçı Katalanlar Seçimden Zaferle Çıktı


Katalonya’da 21 Aralık’ta yapılan yerel seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler, bölgesel mecliste 70 sandalye elde etti. Birlik yanlısı Ciudadanos (Cs) Partisi ise oyların yüzde 25,3’ünü alarak, 135 sandalyeli mecliste 37 sandalye elde etti

Katalonya’da 21 Aralık’ta yapılan yerel seçimlerde bağımsızlık yanlısı partiler, Katalonya İçin Birlik (JxCat), Katalonya Cumhuriyetçi Sol (ERC) ve Halk Birliği (CUP) Meclis’te 70 sandalye elde etti. Bu da ayrılıkçıların yeni mecliste çoğunluğu sağlayabileceğini gösteriyor.

Birlik yanlısı Ciudadanos (Cs) Partisi oyların yüzde 25,3’ünü alarak, 135 sandalyeli mecliste 37 sandalye elde etti.

Seçim sonuçları Katalonya’da bağımsızlık yanlıları ve karşıtları arasında daha çok ayrılığa işaret ediyor.

Birlik yanlısı Ciudadanos oyların çoğunluğunu toplasa da bu, parti için çok büyük bir zafer olmadı; zira ayrılıkçı partiler mecliste çoğunluğu elde etti.

Carles Puigdemont: “Rajoy ile görüşebilirim”

Hakkındaki yakalama kararının ardından Belçika’ya kaçan Katalonya eski lideri Carles Puigdemont, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile herhangi bir Avrupa Birliği ülkesinde görüşebileceğini, ancak bunun hakkında tutuklama kararı olan İspanya olmayacağını söyledi.

Puigdemont, Perşembe günü yapılan seçimlerin bölge için yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu kaydetti.

Puigdemont İspanya’ya dönmesi için önce kendisine birtakım garantiler verilmesini istedi. Ayrılıkçılar arasında en çok oy alan aday olarak Puıigdemont’un görüşmelerin nasıl gittiğine bağlı olarak hala bağımsızlık yanlısı yeni bir koalisyona liderlik etme şansı var.

Erken genel seçim yok

Mariano Rajoy ise Katalan ayrılıkçıların bölgesel seçim zaferinin ardından genel seçime gidilmeyeceğini söyledi. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Rajoy, yeni Katalan hükümetiyle görüşmeler yapmak için çabalayacağını söyledi. Ancak Carles Puigdemont ile görüşüp görüşmeyeceği hakkında yorum yapmadı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG