Erişilebilirlik

Azerbaycan'dan Hatice İsmayilova'ya Hapis Cezası


Hatice İsmayilova
Hatice İsmayilova

Azerbaycan’da mahkeme, devlet içindeki yolsuzluk iddialarını haber yapan araştırmacı gazeteci Hatice İsmayilova’yı 7,5 yıl hapisle cezalandırdı.

Amerika’nın Sesi kardeş yayıncılarından Hür Avrupa/Radyo Azatlık muhabiri İsmayilova vergi kaçakçılığı ve zimmete para geçirmekle suçlanıyor. Ancak insan hakları kuruluşları daha önce de başka gerekçelerle yargılanan İsmayilova’yla ilgili bu suçlamaların tamamen “siyasi nedenli” olduğunu söylüyor.

İsmayilova’nın avukatları, cezayı temyize götüreceklerini bildirdi.

Geçmişte Amerika’nın Sesi Azerbaycanca Bölümü muhabirliği de yapan İsmayilova, mahkemeye yaptığı açıklamada, bu davanın Devlet Başkanı İlham Aliyev’in “devlet bütçesini ziyan ettiği, akrabalarıyla kendisine yakın kişileri kayırdığı” yönündeki haberlerini doğruladığını söyledi. İsmayilova davanın kendisini susturma amaçlı olduğunu söyledi.

İlk olarak Aralık 2014’te tutuklanan İsmayilova, o dönem bir meslektaşını intihara teşvikten yargılanmış, ancak meslektaşı, şikayeti baskı altında yaptığını savunarak geri çekmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “önde gelen araştırmacı gazeteci” diye tanımlanan Hatice İsmayilova’nın 7,5 yıl hapis cezası almasının “derin rahatsızlık” yarattığı bildirildi. Bakanlık sözcüsü Mark Toner tarafından yapılan yazılı açıklamada soruşturma ve dava sırasındaki usulsüzlük iddialarının da kendilerini endişelendirdiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Azerbaycan hükümetine, İsmayilova’yla birlikte temel özgürlükler için mücadele veren kişileri serbest bırakma; insan hakları ve tüm vatandaşları için temel özgürlükleri koruma yönündeki uluslararası yükümlülüklerine uyma çağrısı yaptı.

Amerika’nın Sesi’yle Hür Avrupa/Azatlık radyolarının üst kurulu olan Yayın Yönetim Kurulu (BBG), İsmayilova hakkındaki hapis cezasını Bakü hükümetine gönderilen bir notayla protesto ettiklerini bildirdi.

Merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi, İsmayilova’nın davasını “komedi” diye nitelerken, Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü de İsmayilova’ya yönelik her türlü suçlamanın yapıldığına dikkati çekti. Örgütün Doğu Avrupa ve Orta Asya direktörü Johann Bihr, Azerbaycan’ın hukuk kisvesi altında devlet baskısı kurduğunu savundu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG