Erişilebilirlik

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği'ne Saldırı


Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği
Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliği

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne düzenlenen silahlı saldırıda bir koruma müdürü öldü, iki güvenlik personeli de yaralandı.

Kalaşnikofla yapılan saldırıyla ilgili Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “hain saldırıyla ilgili soruşturmanın devam ettiği” belirtilerek, "27 Ocak 2023 tarihinde Bakü saatiyle 08:30 sıralarında Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Tahran Büyükelçiliğine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırgan, Kalaşnikof otomatik silahıyla koruma müdürünü öldürdü. Büyükelçiliğin iki güvenlik görevlisi de saldırıyı engellerken yaralandı. Durumları iyi” denildi.

Tahran Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ise, koruma müdürünü öldürüp, 2 kişiyi yaralayan saldırganın yakalandığı bildirildi.

Dışişleri'nden kınama

Türk Dışişleri Bakanlığı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaparak, "Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine bu sabah düzenlenen silahlı saldırıyı lanetliyoruz. Bu saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçilik personeline Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği'ne Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Geçmişte benzer saldırılara maruz kalmış olan Türkiye'nin, Azerbaycan halkının acısını derinden paylaştığı kaydedilen açıklamada, "Bu alçak saldırının sorumlularının derhal bulunarak adalete teslim edilmeleri ve tekrarının yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Kardeş Azerbaycan asla yalnız değildir" denildi.

Açıklamada, Türkiye'nin Azerbaycan'a desteğinin her zaman olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz devam edeceği vurgulandı.

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, saldırıyı lanetlediğini ifade ettiği bir tweet paylaştı ve saldırıya ilişkin Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile telefonda görüştü.


AKP Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından, “Kardeş Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı lanetliyoruz” diye yazdı.


Azerbaycan’ın kuzeybatı sınır komşusu olan İran, geçtiğimiz yıl Ekim ayında Azerbaycan sınırı yakınlarında bir askeri tatbikat başlatarak Mahsa Amini’nin ölümüyle alevlenen ülkedeki protestoların ortasında güç gösterisi yapmıştı.

Azerbaycan ayrıca Tahran'ın bölgedeki en büyük düşmanlarından biri olarak gördüğü İsrail ile yakın ilişkiler yürütüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG