Erişilebilirlik

Azeri Gazı NABUCCO Yerine TAP İle Taşınacak


Nabucco doğal gaz boru hattı projesinin 2009'da Ankara'da yapılan imza töreni
Nabucco doğal gaz boru hattı projesinin 2009'da Ankara'da yapılan imza töreni
Azerbaycan önderliğindeki Şahdeniz 2 Konsorsiyumu, Hazar’dan çıkan doğal gazın NABUCCO boru hattıyla Avrupa pazarlarına taşınması projesinden vazgeçti.

1300 kilometre uzunluğundaki NABUCCO’nun, Türkiye üzerinden Bulgaristan’a geçmesi ve Romanya, Macaristan üzerinden Avusturya’ya doğal gaz taşıması planlanıyordu. NABUCCO Avrupa pazarlarına giden doğal gaz kaynaklarını çeşitlendirmek için planlanmış bir projeydi. Avrupa ülkeleri, doğal gazının önemli bir kısmını Rusya’dan almak zorunda.

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR, Norveç’e bağlı Statoil ve Fransa’nın Total şirketlerini kapsayan Şahdeniz 2 Konsorsiyumu, tercihini, rakip Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi’nden (TAP) yana koydu. 800 kilometrelik bu boru hattı, Yunanistan ve Arnavutluk üzerinden Adriyatik Denizi’ni aşıyor ve İtalya’nın güneyine uzanıyor.

2002 yılında ortaya atılan ve hükümetlerarası anlaşmasının Ankara’da 2009 yılında imzalandığı NABUCCO projesi’ne BOTAŞ da destek veriyordu. Türkiye daha sonra tercihini Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nden (TANAP) yana kullanmaya başladı.

NABUCCO’nun büyük bölümünün Türkiye üzerinden geçmesi öngörülüyordu. Şahdeniz 2 kararıyla projeden vazgeçilmesinden sonra Azeri doğal gazının TAP hattına hangi ülke aracılığıyla ulaştırılacağı, daha doğrusu Türkiye üzerinden taşınıp taşınmayacağı kesinlik kazanmadı.

Öte yandan Rus devlet şirketi Gazprom 2 bin 500 kilometre uzunluğundaki Güney Akımı boru hattının inşasına başlandı. Azeri gazı için alternatif öngörülen boru hattının, Rusya’dan çıkıp Karadeniz’in altından Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Slovenya ve kuzey İtalya’ya uzanması planlanıyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG