Erişilebilirlik

Azil Duruşmasında 'Tanık Takası’na Demokratlar’dan Ret 


Senato'da Başkan Trump’ın azil yargılanmasında ilk gün kürsü Demokratlar'ındı. İlk konuşmayı Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Adam Schiff yaptı.

Demokratlar Trump’ı Ukrayna’ya 2020 seçimlerinde kendi siyasi çıkarına yarayacak soruşturmalar yürütmesini isteyerek baskı yapmakla suçladı.

İlk günde Demokratlar, Başkan’a karşı Temsilciler Meclisi’ne sunulan delilleri hatırlattı ve Meclis soruşturmasında suçlamalarını destekleyen tanıklıklardan alıntılar yaptı.

Demokratlar bu alıntılarda, Temsilciler Meclisi’nde tanıklık yapan Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi Fiona Hill, Ukrayna Büyükelçisi Gordon Sondland, eski Ukrayna temsilcisi Kurt Volker ve eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanovitch’in ifadelerinden yararlandı.

Schiff ayrıca 17 Ekim’de Beyaz Saray Genel Sekreteri Mick Mulvaney yabancı hükümetlere yapılacak yardımların askıya alınmasının sık rastlanan bir durum olduğunu söylediği basın toplantısının kaydını Senato’ya dinletti.

Bunların dışında sunulan yeni delillerden biri ise geçen haftalarda ortaya çıkan ve Trump’ın kişisel avukatı Rudy Guiliani’nin Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye hitaben yazdığı mektuptu. Bu mektubun Başkan Trump’ın Guiliani’nin eylemlerinden haberdar olduğunu ortaya koyması bekleniyor.

Biden: ''Böyle bir takasa dahil olmayacağım''

Dün yaşanan önemli tartışmalardan biri de tanık takasıyla ilgiliydi. Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer, Trump’ın eski güvenlik danışmanı John Bolton’ın tanıklık etmesinin önünü açacak bir teklif aldı. Cumhuriyetçiler, eski başkan yardımcısı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın tanık olması durumunda Bolton’ın tanıklığının önünü açmayı teklif etti

Schumer ise verilen ara sırasında bu tanık takası teklifinin masada olmadığını söyledi.

Demokratlar Beyaz Saray yetkililerinden Bolton ve Beyaz Saray Genel Sekreter Vekili Mick Mulvaney’nin mahkemede tanıklık etmeleri için celp gönderilmesini istiyor.

Eski Başkan Yardımcısı Demokrat Joe Biden da böyle bir takasa dahil olmayacağını söyledi.

Sürecin anayasal bir konu olduğunu söyleyen Biden, “Bunu siyasi bir tiyatroya dönüştürmek istemiyoruz. Bunun bir parçası olmaya niyetim yok” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump da Çarşamba günü yapılan oturum boyunca Twitter mesajları attı. Başkan Cumhuriyetçiler’in Demokratlar’a yönelttiği davayla ilgili gerçekleri çarpıttıkları şeklindeki suçlamaları da ‘’retweet’’ etti.

Trump son Twitter mesajında “Demokratlar ve Senato’daki sunumu yalanlarla ve yanlış yorumlamalarla dolu olan sahtekar Schiff, Obama yönetiminin de aralarında Ukrayna, Pakistan, Filipinler, Mısır, Honduras ve Meksika’nun olduğu birçok ülkeye yardımları askıya aldığını açıklamayı reddediyor. Cadı Avı!” ifadelerini kullandı.

Trump’ın Dünya Ekonomik Forumu için bulunduğu Davos’taki sözleriyse tartışma yarattı. Temsilciler Meclisi’nin soruşturmayı eksik yürütmekle itham eden Trump’ın, ‘’Bizde bütün belgeler var. Onlarda tüm bu kayıtlar yok’’ sözleri için ‘’itiraf etti’’ yorumları yapıldı.

Temsilciler Meclisi’nin Demokrat üyelerinden Val Demings, Başkan’ın tüm belgeleri sağlamadığını kabul ettiğini, bu nedenle Kongre soruşturmasını engellemekle suçlandığını savundu. Demings, ‘’Başkan bunu itiraf etmekle kalmadı, bununla övündü’’ ifadelerini kullandı.

Başkan Donald Trump, geçen yıl Temmuz ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon konuşmasında 2020 seçimlerinde siyasi rakibi olması muhtemel Demokrat Parti Başkan aday adayı Joe Biden ve oğlunun iş ilişkileri hakkında soruşturma yürütmesini istemek ve bu ülkeye yapılması planlanan 391 milyon dolarlık askeri yardımı bu soruşturmalar başlayıncaya kadar askıya almaya çalışmakla suçlanıyor.

Başkan, Ukrayna’dan siyasi çıkarları doğrultusunda soruşturma yürütmesini talep etmek ve bu ülkeye yapılan askeri yardımı askıya almak suretiyle görevi kötüye kullandığı ve Kongre’nin soruşturmasına engel olmaya çalıştığı gerekçesiyle yargılanıyor.

Demokratlar’ın tezlerini sunmak için iki günleri daha var. Trump’ın avukatlarının da iddialara yanıt vermek için üç gün boyunca kullanabilecekleri 24 saat süreleri olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG