Erişilebilirlik

Başbakan Erdoğan: 'Yeni Anayasa Herkesin Anayasası Olacak'


Başbakan Erdoğan: 'Yeni Anayasa Herkesin Anayasası Olacak'
Başbakan Erdoğan: 'Yeni Anayasa Herkesin Anayasası Olacak'

Başbakan, dün akşam yaptığı zafer konuşmasında, yeni anayasaya için “Türkün, Kürtün, Zazanın, Lazın, Gürcünün, Tatarın, Alevinin, Sünni’nin, azınlıkların, yani 74 milyonun anayasası olacak" dedi.

2007'de olduğu gibi, kendilerine oy vermiş olsun ya da olmasın toplumun tüm kesimlerini kucaklayacaklarını söyleyen Başbakan, seçimlerinin galibinin “hiç ama hiç şüphesiz Türkiye olduğunu” vurguladı.

Kesin olmayan sonuçlara göre AKP oyların %49,9, CHP %25,9, MHP %13, BDP destekli bağım adaylar ise %5,9’unu aldı.

Bu rakamlara göre, 24’üncü dönem milletvekili genel seçimlerinde, AKP 326, CHP 135, MHP 53, BDP ise 36 bağımsız adayla Meclis'e girecek.

AKP'nin milletvekili sayısı bir önceki döneme göre hem azaldı, hem de Anayasa'yı referanduma gerek olmadan değiştirecek 367 sandalye elde edemedi.

Başbakan, yeni anayasa konusunda, "Milletimiz bize sadece hükümet etme yetkisi vermedi, aynı zamanda yeni anayasa yapmak için de bize bir görev tevdi etti. Milletimiz bu yeni anayasayı uzlaşmayla, istişareyle, müzakereyle yapma mesajını verdi” dedi.

Seçimin ilginç yönlerinden biri kadın milletvekili sayısının 50'den 78'e çıkması. Kesin olmayan rakamlara göre AKP’den 45, CHP'den 19, MHP'den 3, BDP destekli bağımsızlardan ise 11 kadın milletvekili Meclis'e girdi.

Bu arada AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, İngiltere Başbakanı David Cameron, ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun seçim başarısı nedeniyle Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak kutladıkları öğrenildi.

Yüksek Seçim Kurulu, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarını yasa gereği 11 günlük itiraz etme süresinin ardından Resmi Gazete'de ilan edecek. Ancak itirazların olmaması halinde resmi sonuçların daha önce açıklanması mümkün.

XS
SM
MD
LG