Erişilebilirlik

BAE ve Türkiye İkili Ticaret Anlaşması İmzaladı


BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayid ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayid ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na (CEPA) imza attı. BAE tahminlerine göre anlaşmanın iki ülke arasında ticaret hacmini önümüzdeki beş yıl içinde 40 milyar dolara çıkarması amaçlanıyor.

Türkiye ve BAE arasında ikili ticaret anlaşmasına ilişkin görüşmeler geçtiğimiz yıl başlamıştı.

BAE lideri Şeyh Muhammed bin Zayid’in 2021 yılında Türkiye ziyaretinin ardından iki ülke arasında siyasi ilişkiler ısınmaya başlamış; BAE Türkiye’de 10 milyar dolarlık yatırım fonu oluşturmuştu.

Abu Dabi’de anlaşmanın imzalanmasına ilişkin basın toplantısı öncesinde İstanbul’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmanın iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri yeni bir aşamaya taşıyacağını belirtti.

“Yeni anlaşma daha fazla kapı açacak”

BAE Uluslararası Ticaret Bakanı Tani El Zeyudi Reuters’a verdiği röportajda, 10 milyar dolarlık fonun BAE’den çok miktarda yatırım çektiğini; ancak proje ve yatırımların belirlenmesine yönelik mekanizmaları oluşturacağı için yeni anlaşmanın daha fazla kapı açacağını söyledi.

Zeyudi, “Türkiye büyük bir büyüme potansiyeline sahip. 20 yıl sonra küresel piyasalara egemen olan en büyük gelişmekte olan ekonomilerden biri olacak” ifadelerini kullandı.

BAE’li bakan anlaşmanın 2023 yılının ikinci çeyreğinde onaylanmasının beklendiğini ve daha sonra hemen uygulanacağını kaydetti.

İki ülke arasında imzalanan yeni ticaret anlaşmasının tarım teknolojisi, gıda güvenliği ve temiz enerji gibi stratejik sektörlerin yanı sıra; inşaat ve emlak projelerinde işbirliğini devam ettirmesi bekleniyor.

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında ticaret hacmi geçtiğimiz yıl yaklaşık 19 milyar dolara ulaşmıştı. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 40 daha yüksek.

Türkiye şu anda petrol dışı ticarette Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük altıncı ticaret ortağı konumunda.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG