Erişilebilirlik

Başkan Obama’nın Bütçesi Amerika’nın Sesi’nde Kesinti Öngörüyor


Başkan Obama’nın Bütçesi Amerika’nın Sesi’nde Kesinti Öngörüyor
Başkan Obama’nın Bütçesi Amerika’nın Sesi’nde Kesinti Öngörüyor

Başkan Barack Obama’nın 13 Şubat Pazartesi günü Kongre’ye gönderdiği 2013 bütçesi Kongre’de tartışıldıktan sonra oylanarak Amerika’da mali yılın başladığı 1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe girecek

Başkan Barack Obama’nın bütün federal dairelerde %5 oranında kesinti yapılması esasına dayanan 2013 bütçesinde, Amerika’nın Sesi’nin (VOA) bağlı olduğu Yayın Yönetim Kurulu’nun (BBG) toplam bütçesi 720 milyon 15 bin dolar olarak belirlendi. Bu, geçen yıla göre %4,2 oranında kesinti anlamına geliyor.

Yayın Yönetim Kurulu’nun açıklamasına göre, geçen sonbaharda kabul edilen beş yıllık stratejik plan çerçevesinde bütün yayınlar gözden geçirildi ve bazı zor kararlar alınması gerekti. Yayın Yönetim Kurulu, kendisine bağlı beş yayın birimi olan Washington’daki Amerika’nın Sesi, Prag’dan yayın yapan Hür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu, Hür Asya Radyosu, Ortadoğu Yayın Kurumu, Küba Yayın Kurumu ve Uluslararası Yayın Kurumu’nda kesintiye gitmeyi kararlaştırdı. Bu beş yayın kurumunun 2011 yılında izleyici sayısı rekor düzeyde artarak 187 milyon kişiye ulaşmıştı.

Amerika’nın Sesi’nin bağlı olduğu Uluslararası Yayın Kurumu (IBB) ve Yayın Yönetim Kurulu (BBG), bütçe kesintilerine gerekçe olarak ekonominin içinde bulunduğu durumu, değişen dünya konjonktürü ve teknolojik ilerlemeye ayak uydurma isteğini gösterdi.

Yayın Yönetim Kurulu’nun açıklamasında bir yandan kesintiler yapılırken, bir yandan da Amerika’nın Sesi’nin demokrasi girişimlerini teşvik etmek için bazı bölgelere yayınları arttırma kararı alındığı belirtildi. Mısır’a, Ortadoğu’ya, Kafkaslar’a, Endonezya gibi Müslüman ülkelere ve Rusya’ya yapılan yayınlar güçlendirilirken, Çince yayınlara verilen öneme rağmen Kanton dilinde yayınlarda kesinti planlanıyor.

Amerika’nın Sesi’nde yapılması öngörülen bütçe kesintileri en çok VOA Haber Merkezi’ni etkileyecek. Haber Merkezi’nde %31 oranında kesinti planlanıyor. Bu, 71 kadronun kaldırılması ve yayıncıların işten çıkarılması anlamına geliyor. Amaç haber seçimini merkezi sistemden çıkarıp farklı dillerde yayın yapan birimlerin kontrolüne vermek.

Bazı dillerde yayınların kesilmesi kararı alınırken, diğer yayın birimlerinin kapatılmak yerine personel kesintileri yapılarak varlıklarını sürdürmesi uygun görüldü. Bunlardan biri de Türkçe yayınları. Açıklamaya göre, VOA’nın en eski yayın birimlerinden biri olan ve 1942’den beri yayın yapan ve bu yıl 70’nci yılını kutlayan Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü yayıncılarından dördünün de işten çıkarılması öngörülüyor. Amerika’nın Sesi, televizyon yayınlarına ve internet güncelleme hizmetlerine devam edecek. Ancak kadro kesilirse, bu yayınların hepsinin devam etmesi zorlaşacak. Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü, TGRT Haber’e hergün düzenli olarak televizyon programı yapıyor. Türkçe Bölümü'nün NTV Radyo'ya yaptığı yayınlar geçen yaz kesilmişti. Türkçe Yayın Bölümü, Amerikan yönetiminin bölgeyle ilgili politikalarını tarafsız, doğru ve dengeli olarak yansıtmaya devam etmenin yanısıra sosyal medya üzerinden gençlere daha çok ulaşmaya çalışacak.

Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan Yunanistan’a yayın yapma gereği kalmadığına karar veren Yayın Yönetim Kurulu, bütçe kesintileri kapsamında Amerika’nın Sesi’nin Yunanca yayınlarını sona erdirecek.

Bütçede küçültülmesi öngörülen yayın birimlerinden biri de Gürcüce. 6 yayıncının çalıştığı Gürcü bölümünde de dört kişilik kadro inidirimine gidilmesi öngörülüyor.

Başkan Barack Obama’nın 13 Şubat Pazartesi günü Kongre’ye gönderdiği 2013 bütçesi Kongre’de tartışıldıktan sonra oylanarak Amerika’da mali yılın başladığı 1 Ekim 2012 tarihinde yürürlüğe girecek.

Kongre’de Cumhuriyetçilerle Demokratlar arasındaki siyasi çekişmenin iyice yoğunlaşması yüzünden geçen yılki bütçenin bir türlü onaylanamaması, federal hükümeti kapanmanın eşiğine getirmişti.

Bu seçim yılında durumun ne olacağını, bütçe görüşmelerinin hangi hızda ilerleyeceğini ve önerilen kesintilerin hepsinin onaylanıp onaylanmayacağını tahmin etmek zor.

XS
SM
MD
LG