Erişilebilirlik

Ban: ‘Ortadoğu Yeni Savaşı Kaldıramaz’


İsrail füzesi tarafından vurulan Refah kenti
İsrail füzesi tarafından vurulan Refah kenti

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail ve Filistinliler arasındaki çatışmaların artmasını, Ortadoğu’nun yıllardır karşı karşıya olduğu en kritik sınavlardan biri olarak niteledi

Ban, bölgenin yeni bir savaşı kaldıramayacağını, ama şiddet riskinin arttığını söyledi.

BM Genel Sekreteri dün gününün önemli bir kısmını krizi kontrol altına almak amacıyla dünya liderleriyle telefonda geçirdi.

Arap büyükelçiler, İsrail’i saldırganlıkla suçlayarak BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

İsrail jetleri dün de Gazze’de bazı hedefleri bombalarken, Hamas militanları misilleme amacıyla İsrail topraklarına füze atmaya devam etti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas’a “ağır bedel ödeteceklerini”, kentlerine düzenlenen füze saldırılarını hoşgörüyle karşılamayacaklarını söyledi.

Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında bu hafta içinde 44 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenler arasında kadınlar ve çocuklar da bulunuyor. İsrail’e düşen roketlerse can kaybına yol açmadı. İhtiyat birliklerini çağıran İsrail, Gazze’ye bir kara operasyonu düzenlemeyi planlıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry dün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu telefonla aradı, ayrıca Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı da araması bekleniyordu. Amerika Dışişleri Bakanlığı görüşmelerle ilgili bilgi vermedi. Ancak yapılan açıklamada, Washington’un tüm taraflardan gerginliği azaltmalarının istendiği bildirildi.

Alman Die Zeit gazetesinde bir yorumu yer alan Başkan Barack Obama, çatışmaların taraflarından intikamdan kaçınarak, ölçülü ve anlayışlı hareket etmelerini istedi. Obama yazısında Ortadoğu’da “çift devletli çözüme” yönelik desteğini yineledi, tüm tarafların barış için risk alması gerektiğini savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG