Erişilebilirlik

Başarılı Gençler Dünyada Fark Yaratıyor


Başarılı Gençler Dünyada Fark Yaratıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Amerika’da birçok genç zamanını okulda, evde ve arkadaşlarıyla geçirirken bazıları da çok farklı bir yaşam seçiyor. Bu gençler, dünyada fark yaratmak için kendi geleceklerini hazırlıyor

Elizabeth Lee Los Angeles’da bunu yapan üç gençle konuştu.

Onbeş yaşındaki Winter Vinecki, bazı kişilerin bir ömür boyu elde ettikleri başarıdan daha fazlasını elde etmiş.

“Yedi kıtada yapılan bir maratona katıldım ve dünyada bunu gerçekleştiren en genç kişi oldum.”

Bunu babası için yaptığını söyleyen Vinecki daha dokuz yaşındayken, ender rastlanan bir tür prostat kanserine yakalanan babası, on ay içinde hayatını kaybetmiş.

“Babama kanser teşhisi konulduğunda ona yardım etmek için derhal bir şey yapmam gerektiğini biliyordum. Adımı taşıyan prostat kanseri araştırma ve bilinci arttırma takımını da o zaman kurdum.”

Sosyal medyanın da yardımıyla Winter, kurduğu grupla yarım milyon dolar bağış toplamayı başarmış.

Aynı zamanda prostat kanseri bilincini de, katıldığı yedi kıta maratonuyla Kenya’dan Moğolistan’a ulaştırmış.

Amerika’da da, Milken Enstitüsü Küresel Konferansı’nda olduğu gibi konuşmalar yapmış. Winter, panelde yer alan ve sıradışı bir yaşam süren gençlerden biri. Jack Andraka da 15 yaşında pankreas, yumurtalık ve akciğer kanserini belirleyen ucuz bir sensör geliştirmiş.

“Google, Wikipedya olmadan bu proje için gerekli hiçbir şeyi öğrenemezdim. Pankreas kanseri için geliştirdiğim ilk testten önce pankreasın ne olduğunu bile bilmiyordum.”

Jack, en son icatları olan ve sudaki ağır metallerle tarım ilaçlarını algılayan filtre cihazlarına patent alma aşamasında.

“İcatlarımın Bangladeş gibi gelişmekte olan ülkelerle, Çin’in ve Hindistan’ın bazı bölgelerinde, özellikle de ağır metallerle tarım ilaçlarının sorun olduğu Afrika’da kullanıldığını görmek istiyorum.”

Onaltı yaşındaki genç aktivist Mary Pat Hector, yaşadığı mahallede birçok gencin silahlar nedeniyle hayatını kaybettiğine tanık olmuş.

“Arkadaşlarımın acı çekmesini izliyor, sürekli televizyonda bu tür olaylar görüyordum.”

“Bu da beni birşeyler yapmaya zorladı.”

Mary, gençleri silah şiddeti üzerine eğiten bir kampanya başlatmış ve Amerika’daki en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Ulusal Etki Ağı’nın da başkanlığını üstlenmiş.

“Sekiz yaşındaki kardeşimin masumiyetinden ilham alıyorum.”

“Kardeşim ve çocuklarımın daha iyi bir dünyada yaşamasını istiyorum.”

Jack ve Winter onlara destek olan ailelerinin, internet ve sosyal medyanın bu başarıyı getirdiğini söylüyor ancak sonuçta herşeyin kendilerine bağlı olduğunu kabul ediyorlar.

“Çocuklar ve aileleri için en önemli olan, yaşın ve cinsiyetin hiçbir zaman bir engel olmaması ve sadece hayal etmek değil, büyük hayaller kurmak gerektiği.”

“Kimsenin size olumsuz cevap vermesine izin vermeyin. Hayalinizin peşini bırakmayın, onbeş yaşında bir çocuk bunu gerçekleştirebiliyorsa, siz neler yapabilirsiniz düşünün.”

Bu başarılı gençler, böyle düşünmekle herşeyin mümkün olacağına inanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG