Erişilebilirlik

Başkent Washington 51'inci Eyalet Olmak İstiyor


Başkent Washington 51'inci Eyalet Olmak İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Washington sakinini Josh Burch, 1776‘dan bu yana süregelen ‘temsil hakkı yoksa vergi de yok’ sloganını çok iyi biliyor.

Çünkü nüfusu 700 bin olan Washington'da, Washingtonlular gelir vergisi ödemelerine rağmen daha 1961’e kadar başkanlık seçimlerinde oy kullanamıyordu. Washington DC’nin Kongre’de hala oy hakkı olan temsilcisi yok. Ancak gölge senatör ve milletvekilleri, Kongre’de tartışmalara katılabiliyor.

Washington Belediye Başkanı’nın da desteklediği Eyalet Statüsü Kazanma Hareketi, başkent halkının oy verme ve Kongre’de temsil hakkı için mücadele ediyor.

Anayasa, yüzölçümü 26 kilometrekareden daha küçük olan Washington DC’deki Kongre’ye Amerika’yı yönetme yetkisi veriyor.

Gölge senatör Paul Strauss’a göre DC halkının tüm haklara kavuşmasının en iyi yolu, eyalet statüsü kazanmak. Strauss, ”Başkentliler orduda görev yapıyor, vergilerini ödüyor, kamu hizmeti yapıyor. 50 eyalette yaşayan vatandaşlarla aynı haklara sahip olmamaları büyük haksızlık” diye konuşuyor.

Eyaletlik statüsü kazanma yanlıları, DC’den daha az nüfusa sahip olmasına rağmen Vermont ve Wyoming’in Senato’da daha kalabalık olan New York ve California’la aynı temsil hakkına sahip olduğuna dikkati çekiyor.

Ancak DC’nin eyalet olmasına karşı çıkanlar da var.

Cato Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Anayasa Araştırmaları Merkezi Direktörü Roger Pilon’a göre DC’yi eyalet yapmak, anayasaya aykırı. Buna göre fderal hükümetin yeni bir eyalet kurma yetkisi yok.

DC’li seçmenler, belediye seçimlerinde her zaman Demokrat Partili adayları seçiyor. Demokrat Parti eğilimli DC’nin eyalet olması, Kongre’deki Demokratlar’ın sayısının artması anlamına gelir.

Eyalet olma tartışması, Kasım ayındaki başkanlık seçimiyle aynı gün yapılacak referandumda yeniden gündeme gelecek. Eyalet olması durumunda District of Columbia, yani Columbia Bölgesi’nin adı, New Columbia yani Yeni Columbia olarak değişirken Beyaz Saray ve Kongre’nin bulunduğu bölge, bu kapsamın dışında bırakılacak.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG