Erişilebilirlik

Tekne Faciasıyla İlgili Biri Türk Üç Kişi Tutuklandı


İzmir'den yola çıkan ve İtalya’nın güney kıyısı açıklarında batan göçmen teknesinde can kaybı sayısı artıyor. Yetkililer şu ana kadar 14’ü çocuk en az 64 kişinin olayda hayatını kaybettiğini belirtiyor.

İtalyan polisinden bugün gelen açıklamadaysa 150 ila 200 göçmeni kaçak olarak deniz yoluyla Avrupa’ya götürme girişiminde bulunduğu sanılan üç kişinin tutuklandığı bildirildi.

Yarbay Alberto Lippolis, kötü hava şartlarına rağmen tekneyi Türkiye’den yola çıkaran bir Türk’le iki Pakistanlı’nın kurtulanlar tarafından “trajedinin ana sorumluları” olarak tanımlandığını söyledi.

Calabria bölgesindeki mali polis timinin amiri olan Yarbay Lippolis, “İlk soruşturmalara göre bu kişilerin tehlikeki seyahat için her bir göçmenden 8 bin Euro istedikleri iddia ediliyor. Bu üç kişi tutuklandı” dedi.

İtalyan yargısından bir kaynak, Pakistanlılardan birinin 18 yaş altında olduğunu ve polisin Türk olan dördüncü şüpheliyi aradığını belirtti.

Arama kurtarma faaliyetlerine katılan İtalyan dalış ekibinden Rocco Mortaro, yaptığı açıklamada, “Herkesin bulunduğundan emin olana kadar deniz yüzeyini taramaya devam edeceğiz” dedi.

İzmir’den yola çıktığı belirtilen ve kaçak göçmenleri taşıyan tekneden şu ana kadar 80 kişi kurtarıldı. Göçmenlerin büyük kısmının Afganistan, İran, Somali ve Suriye kökenli oldukları belirtiliyor. Teknenin Pazar günü sabah saatlerinde İtalya'nın güneyindeki Calabria bölgesinde bulunan Steccato di Cutro isimli tatil beldesi açıklarında battığı biliniyor.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, batan teknede 20 Pakistan vatandaşının bulunduğunun tespit edildiğini, bu kişilerden 16’sının kurtarıldığını, 4 kişininse halen kayıp olduğunu açıkladı.

Yaşanan bu büyük trajedi Avrupa ülkeleri ve İtalya’nın göçmen politikalarının bir kez daha tartışılmasına neden oldu. İtalya’da Başbakan Giorgia Meloni, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği kurumlarına yazdığı mektupla, birliğin Avrupa’ya gelen göçmen teknelerini durdurma ve bu şekilde ölümlerin önüne geçme çağrısı yaptı.

Meloni, “Ne kadar insan yola çıkarsa ölüm riski o kadar artıyor. Bununla ciddi şekilde başa çıkmanın yolu insani olarak bu teknelerin yola çıkmasını önlemektir” dedi.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG