Erişilebilirlik

Batı Nil Virüsüyle Mücadele Devam Ediyor


Batı Nil virüsü, geçtiğimiz haftalarda Amerika’da birçok kişiyi hasta etti. Virüsten en fazla etkilenen Teksas’ın Dallas kentinde 10 kişi hayatını kaybetti. Karadan ve havadan sürdürülen ilaçlama çalışmalarında, virüsü yayan çok özel bir sivrisinek türü hedefleniyor.

Havadan ve karadan yapılan ilaçlama, yaklaşık 1,400 kilometre karelik alanı kapsıyor, fakat bütün sivrisinek türlerini hedef almıyor.


Batı Nil Virüsüyle Mücadele Devam Ediyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00
Linki indirmek için


Havadan ilaçlama operasyonunu yürüten Clarke şirketinde çalışan Laura McGowan’a göre, sadece iki sivrisinek türü Batı Nil virüsü yayıyor: “Dallas’taki ilaçlamalarda hedefimiz, Culex cinsi sivrisinekler.”

Genellikle Güney Bölgesi Sineği olarak bilinen bu sivrisinekler, yumurtalarını suya bırakıyor. Bunlar önce larvaya, sonra erişkin kan emicilere dönüşüyor.

Her akşam hava kararınca ortaya çıkıyorlar.

İlaçlama da işte bu sırada yapılıyor. Uçaklar sivrisinekleri öldüren bir karışımı dumanlama yöntemiyle boşaltıyor.

Laura McGowan, “Püskürtülen ilaç zerresinin çapı bir insanın saç telinden daha küçük ve sadece sivrisinekleri etkileyecek şekilde tasarlanmış. Uçuşların karanlıkta yapılması ve zerrelerin boyutundan dolayı, diğer böcek türleri ilaçlamadan etkilenmiyor,” şeklinde konuşuyor.

McGowan, sivrisineklerle larvaların imha edildiğinden emin olmak için bazı bölgelerde iki veya üç kez ilaşlama yapıldığını vurguluyor.

Dallas Sağlık ve İnsani Hizmetler Direktörü Zachary Thompson’a göre, bazen de sadece bir uygulama yeterli oluyor: “Eğer virüs vakası yaşanmamışsa veya virüsü taşıyan bir sivrisinek kaynağı yoksa o bölgede bir kez ilaçlama yapmak yeterli.”

Hafta sonu yağışları ilaçlama çalışmalarını aksatmış. Ayrıca su birikintileri de sivrisinekler için üreme alanı olmuş.

Irmaklar ve göletler sivrisineklerin üremesine en elverişli alanlar, ancak küçük bir su birikintisi bile larvanın gelişmesini sağlıyor.

Yetkililer, halktan, kullanılmayan su kaplarını tamamen ortadan kaldırmalarını istiyor.

Laura McGowan, Batı Nil Virüsü’yle mücadelede toplum bilincinin önemini vurguluyor: “Birinin hastalanması için virüs taşıyan tek bir sivrisinek yeterli. Dolayısıyla halktan koruyucu sprey kullanmasını ve akşam karanlığında dışarı çıkmaktan kaçınmasını istiyoruz.”

McGowan’a göre, Batı Nil Virüsü’ne karşı ilaçlama ve diğer önlemler havalar soğuyuncaya kadar devam etmeli. Ancak bunun için de iki aydan fazla beklemek gerekebilir.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG