Erişilebilirlik

"Batı'nın Vereceği Tanklar Hiçbir Şeyi Değiştirmeyecek"


Kremlin'den bugün NATO'ya üye ülkelerin savunma bakanları ve genelkurmay başkanlarının Almanya'daki Ramstein Hava Üssü'nde Ukrayna'ya askeri yardımları ele almak için yaptıkları toplantıya ilişkin bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya ilave tank tedarik etmesinin savaşın gidişatını değiştirmeyeceği ve Batı'nın Ukrayna'nın savaş alanında zafer elde edebileceği şeklindeki "yanılgısından" pişmanlık duyacağı belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu gibi teçhizatların Ukrayna'ya tedarikinin temelde hiçbir şey değiştirmeyeceğini, aksine Ukrayna ve Ukrayna halkının sorunlarını arttıracağını defalarca yineledik" dedi.

Peskov, ileri teknoloji ürünü silahların Ukrayna'ya tedarikinin çatışmaların tırmandığı anlamına gelip gelmediği yönündeki bir soruya, "NATO ülkelerinin bu çatışmada dolaylı olarak ve bazen de doğrudan katılımının arttığını görüyoruz. Ukrayna'nın savaş alanında başarılı olacağı yönündeki yanılgıya bağlılık olduğunu fark ediyoruz. Bu, Batı toplumunun pişmanlık duyacağı dramatik bir yanılgıdır" dedi.

Rus televizyonundaki yorumcular da benzer bir tavır takındı.

Televizyon kanalı Rusya 1'de program yapan Dimitri Kulikov, Ramstein’daki toplantının, Batı'nın Rusya'yı mağlup etme konusunda "derinden kaygılı" olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kulikov, Batı'nın çabalarının sonunda "Ukrayna'nın tamamen tahrip edilmesine" yol açacağını kaydetti.

Peskov, tırmanmayı önlemenin yolunun, savaş başlamadan önce 2021 sonunda Rusya'nın ifade ettiği stratejik kaygılara kulak verilmesinden geçtiğini kaydetti.

Rusya'dan "Bahmut yakınındaki Klişçivka'yı ele geçirdik" iddiası

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Bahmut'un güneyinde yer alan Klişçivka'yı ele geçirdiği iddia edildi.

Rus kuvvetleri, geçen hafta da Bahmut'un kuzeydoğusundaki Soledar'ı kontrolu altına almış, savunma uzmanları, bu kazanımın, Bahmut'a uygulanan baskıyı arttırabileceği yorumu yapmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı savaştan önce nüfusu 400 civarında olan Klişçivka'nın hava desteğiyle ele geçirildiğini kaydetti.

Özel Rus paramiliter grubu Wagner'in birimlerinin aylardır Ukrayna kuvvetleriyle çatışma içinde olduğu Bahmut, Klişçivka köyünün 9 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Hem Wagner hem de Donetsk bölgesinde bulunan bir başka Rus milis gücü, Klişçivka'yı ele geçirdiklerini duyurmuştu. Reuters haber ajansı, savaş alanındaki duruma ilişkin gelişmeleri bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

"Alman istihbaratı Ukrayna kuvvetlerinin Bahmut'ta verdiği kayıplardan endişe ediyor.

Alman haber dergisi Der Spiegel'in bugün yayınladığı bir haberde, Almanya Dış İstihbarat Dairesi'nin (BND) Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki Bahmut'ta Rusya'ya karşı mücadelede verdiği kayıplar nedeniyle kaygılı olduğu bildirildi.

Der Spiegel, istihbarat dairesi BND’nin bu hafta yapılan gizli bir toplantıda, Alman parlamentosunda güvenliğe odaklanan bir grup üyeye, Ukrayna ordusunun her gün üç haneli rakamlarla ifade edilebilecek sayıda asker kaybettiğini bildirdiğini yazdı.

BND, Der Spiegel'in haberine göre Bahmut'un Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilmesinin ciddi sonuçlar doğuracağı uyarısı yaptı ve bunun, Rusya'nın ilerlemesine olanak sağlayacağını kaydetti. Alman yayın organı ayrıca BND'nin, Rus ordusunun Bahmut'ta kendi askerlerini ölüme gönderdiğini bildirdiğini de kaydetti.

İlk BM yardım konvoyu Ukrayna'nın ön cephesi yakınına ulaştı

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Eşgüdüm Dairesi'nden (OCHA) Jens Laerke, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Soledar yakınında yaklaşık 800 kişiye yardım taşıyan üç kamyonluk konvoyun bölgeye ulaştığını açıkladı. Savaş cephesine yardımları hızlandırmayı amaçlayan OCHA böylelikle bölgeye ilk yardım tedarikini yapmış oldu.

Laerke, gıda, su, hijyen malzemeleri ve ilaçların bu sabah Ukrayna hükümeti kontrolundaki bölgelerde kamyonlardan indirildiğini söyledi.

Kamyonların Dnipro'dan geldiğini söyleyen Laerke, yardım malzemelerinin tedarik edildiği yerin neresi olduğunuysa açıklamadı.

OCHA yetkilisi, BM yardım konvoyunun güvenliğini nasıl sağladıklarına ilişkin de ayrıntı vermedi ve sadece çatışma halindeki taraflara daha önceden konvoyun geçişinin haber edildiğini belirtti.

Laerke, önümüzdeki günlerde daha fazla yardımın ön cepheye ulaştırılmasının yollarını aradıklarını söyledi.

İngiltere, Rusya'yı Ukrayna işgalinden sorumlu tutmaya hazırlanan uluslararası oluşuma katıldı

İngiltere, Rusya'yı Ukrayna işgalinden sorumlu tutmayı amaçlayan uluslararası ortaklığa katıldığını açıkladı.

İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, İngiltere'nin Ukrayna tarafından bu gruba davet edildiği ve diğer G7 ülkelerinin katılımının da teşvik edildiği bildirildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "Bu vahşet cezasız kalmamalı" diyerek milyonlarca Ukraynalı'nın memleketlerini terk etmek zorunda kalmasına, çok sayıda asker ve sivilin hayatını kaybetmesine atıfta bulundu.

Cleverly, "Bu nedenle İngiltere, Ukrayna'nın bu koalisyona katılmamız yönündeki davetini kabul etti. Rus liderlerin eylemlerinden tam anlamıyla sorumlu tutulması amacıyla seçenekleri değerlendirmek için hukuki uzmanlığımızı masaya getireceğiz" dedi.

Açıklamada, İngiltere'nin katılımının, yeni bir 'hibrit' ceza mahkemesi kurulmasının uygulanabilirliğini değerlendirmeye katkı sunacağı kaydedildi. Söz konusu ceza mahkemesinin uluslararası öğelerle beraber Ukrayna ulusal yargı sistemine entegrasyonunun ele alınacağı belirtildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG