Erişilebilirlik

Bayraktar SİHA’ları Ukrayna’ya Hibe Ediliyor


Türk savunma firması Baykar Makina, Ukrayna’da düzenlenen bir bağış kampanyasında Bayraktar TB2 modelinden "birkaç tane" satın almak için yeterli fonun toplanması üzerine, Ukrayna'ya üç silahlı insansız hava aracı (SİHA) hibe edeceğini açıkladı.

Baykar’dan yapılan açıklamada Ukrayna halkının vatanlarını savunabilmek adına Bayraktar TB2 SİHA alabilmek için “Halkın Bayraktar’ı” adıyla düzenlediği bağış kampanyasının çok kısa bir sürede başarıyla tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada, “Vatansever Ukrayna halkının belirledikleri hedefe ulaşma arzusu ve dayanışma ruhu bizi de etkiledi. Baykar olarak toplanan bağışlar ile alınması hedeflenen 3 adet Bayraktar TB2 SİHA’yı hiçbir ücret talep etmeden Ukrayna’ya hibe ediyoruz” denildi.

Baykar Makina, bu hedef için toplanan tüm bağışın ise Ukrayna halkının faydasına kullanılmasını istedi.

TB2, Rus topçu sistemlerinin ve zırhlı araçlarının imha edilmesine yardımcı olduğu Ukrayna'da popüler. Hatta Türk SİHA’sı Ukrayna'da "Bayraktar, Bayraktar" nakaratıyla Rus askerleriyle alay eden vatansever küfürlerle dolu bir şarkıya bile konu olmuştu.

Üst düzey bir Türk bürokrat, Rusya'nın daha önce Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını Ukrayna'ya sattığı için Türkiye'yi şikayet ettiğini, ancak özel bir şirket olan Baykar'ın satışlarının devletten devlete bir anlaşma olmadığını söylemişti.

Türkiye enerji, savunma ve ticaret alanlarında Rusya ile yakın ilişkiler içinde ve Rus turistlere büyük ölçüde güveniyor. Baykar'ın Rusya'nın itirazlarına rağmen insansız hava araçlarını Kiev'e satması ve işgalden önce daha fazlasını birlikte üretmek için anlaşma imzalaması Moskova'yı kızdırmış durumda.

Suriye, Irak, Libya ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda da kullanılan TB2, Türkiye'nin küresel savunma ihracatı atağına öncülük ediyor.

Litvanya Savunma Bakanlığı bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, Litvanya halkının satın almak için yaklaşık 6 milyon Euroluk bir bağış kampanyası yapmasının ardından, Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı’nın Ukrayna'ya gönderilmek üzere Litvanya'ya bir TB2 hibe edeceğini duyurmuştu.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG