Erişilebilirlik

Bebek Mamaları ve Tahıl Barlarında Arsenik Korkusu


Bebek Mamaları ve Tahıl Barlarında Arsenik Korkusu
Bebek Mamaları ve Tahıl Barlarında Arsenik Korkusu

Etiketinde organik yazan gıdaları aldığımızda daha sağlıklı seçimler yaptığımıza inanırız. Ancak Amerika’da tartışmalara yol açan yeni bir araştırmaya göre bazı organik gıdalarda yüksek miktarda arseniğe rastlandı.

Dartmouth Üniversitesi’nin yürüttüğü ve “Çevresel Sağlık Perspektifleri” adlı dergide yayınlanan araştırmaya göre, organik gıdalardaki arseniğin kaynağı ağırlıklı olarak organik esmer pirinç şurubu.

Organik esmer şeker şurubu, bazı gıdalarda yüksek fruktozlu mısır şurubu yerine kullanılıyor. Araştırmacılara göre pirinçte yüksek miktarda “organik olmayan” arsenik bulunuyor.

Bebek Mamaları ve Tahıl Barlarında Arsenik Korkusu
Bebek Mamaları ve Tahıl Barlarında Arsenik Korkusu

Araştırmaya göre organik esmer şeker şurubu içeren tahıl barlarında, enerji içeceklerinde ve hatta bebek mamalarında çok kullanılan organik esmer pirinç şurubu yüksek miktarda arsenik içeriyor. Bazı tahıl barlarında Amerika Çevre Koruma Dairesi (EPA) tarafından belirtilen oranın 12 katı daha fazla arsenik bulunduğu belirtiliyor. EPA, içme sularındaki arsenik miktarının milyarda 10 partikülle sınırlı olması gerektiğini bildiriyor.

Birçok Kanserin Nedeni Gıdalardaki Arsenik Olabilir

Uzmanlar gıdalarda iki çeşit arsenik bulunabildiğine dikkati çekiyor. Bunlar organik ve “organik olmayan arsenik”. Bu araştırmada rastlanan arsenik türü ise daha zararlı olduğu bilinen “organik olmayan arsenik”. İnsanların bu arsenik türüne düşük miktarlarda ama uzun süreli maruz kalmasının mesane, akciğer ve cilt kanserlerine; aynı zamanda Tip 2 diyabete yol açabildiği belirtiliyor.

Araştırmada incelenen 17 bebek mamasının ikisinde, Amerika Çevre Koruma Dairesi’nin güvenli içme suyunda bulunabileceğini belirttiği miktardan 6 kat daha fazla arsenik yoğunluğu olduğu saptandı.

Araştırmacılar özellikle organik bebek mamalarındaki bu durumun çok büyük risk yarattığını, bebeklerin gelişme sürecinde yoğun olarak kullanıldıklarından ileride yaşanabilecek sağlık sorunlarına da davetiye çıkardığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG