Erişilebilirlik

Belçika’dan Tartışmalı Ötanazi Kararı


Belçika'da kabul edilen yasaya karşı yapılan gösterilerde öne çıkan vurgulardan birini de gerçek bir tartışma yapılmaması oluşturdu.
Belçika'da kabul edilen yasaya karşı yapılan gösterilerde öne çıkan vurgulardan birini de gerçek bir tartışma yapılmaması oluşturdu.

Belçika, çocuklara ötanazi hakkı tanınmasına yönelik bir yasayı kabul etti. Ötanazinin uygulanabileceği çocuklar için herhangi bir yaş sınırı belirlenmemesi ise bir ilk olma özelliği taşıyor.

Dini, vicdani, sosyal ve siyasi açıdan en fazla tartışılan konular arasında ötanazi önemli bir yere sahip. Çoğu ülke için bu konu hala tabu niteliğinde. Yarattığı tüm görüş ayrılıklarına, siyasi bölünmelere ve toplumsal gerginliğe rağmen konuyu tartışmaktan kaçınmayan ülkeler de var. Bu ülkelerden biri de Belçika.

2002’den bu yana 18 yaşından büyüklere ötanazi hakkını tanıyan Belçika, çok daha tartışmalı bir adım atarak çocuklara ötanazi hakkı tanıyan bir yasayı kabul etti. Aylardır tartışılan yasa, Belçika Temsilciler Meclisi’nde yapılan oylamada 44 ret oyuna karşı 86 oyla kabul edildi. 12 parlamenter ise çekimser kalmayı tercih etti.

Ötanaziye ilişkin eski yasayı çocuklara genişleten yeni versiyonun en tartışmalı unsurlarından birini ise herhangi bir yaş sınırı belirlenmemiş olması oluşturuyor.

Oylama sonucu, Belçika’yı çocuklara ötanazi hakkı tanıyan ikinci ülke konumuna getirdi. Bu hakkı tanıyan ilk ülke ise Hollanda. Ancak Hollanda’nın bu hakkı 12 yaşından büyüklere tanıyor olması nedeniyle Belçika, yaş sınırı koymaksızın bu hakkı tanıyarak bir ilke imza atmış oldu.

Yasada bir çocuğa ötanazi uygulanması için yerine getirilmesi gereken şartlara bakıldığında yaş sınırı konulmamış olmasının çelişkili bir durum yarattığı görülüyor.

Yasa, ötanazi talebinin çocuktan gelmesini ve bu talepte bulunurken çocuğun bilincinin yerinde olmasını şart koşuyor. Çocuğun ötanazinin ne olduğunun farkında olduğunun tespiti de şartlar arasında yer alıyor.

Çocuğun tek taraflı talebi de ötanazi için yeterli olmayacak. Bir sağlık ekibi ile psikoloğa danışılması ve ebeveynlerin de bu talebe onayı aranacak.

Ötanazi talebinde bulunan çocuğun hastalığının tedavisinin olmaması, hastalığın son aşamasına gelinmiş olması, çocuğun yoğun acı çekiyor olması ve bu acıların dindirilememesi de ötanazinin uygulanabilmesi için belirlenen kriterler arasında bulunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG