Erişilebilirlik

Berlin Film Festivali Başlıyor


Berlin Film Festivali Başlıyor
Berlin Film Festivali Başlıyor

Berlin'de 20 Şubat’a kadar sürecek olan 61’nci Berlin Film Festivali Berlinale Perşembe akşamı başlıyor. Tüm dünyadan film yapımcı ve sanatçılarını Berlin’e çeken festivalde Türk filmleri de yarışacak.

Cannes ve Venedik’le birlikte dünyanın en önemli film festivalleri arasında yer alan Uluslararası Berlin Film Festivali Berlinale’nin açılışını yönetmenliğini Joel ve Ethan Coen kardeşlerin üstlendiği 'True Grit' (İz Peşinde) filmi yapacak. Yarışma dışı gösterilecek olan Oscar adayı filmin başrollerinde Matt Damon, Josh Brolin ve Jeff Bridges var.

Efsanevi Macar sinemacı Bela Tarr'ın, İngiliz Ralph Fiennes'in, İspanyol Jaume Collet-Sera’ın yeni yapıtlarıyla birlikte ‚Altın Ayı’ ödülü için yarışacak toplam 16 film arasında Seyfi Teoman'ın ikinci filmi ‚Bizim Büyük Çaresizliğimiz’ de bulunuyor. Barış Bardakçı'nın romanından uyarlanan, Türkiye, Almanya ve Hollanda ortak yapımı filmde İlker Aksum, Fatih Al ve Güneş Sayın rol alıyor. Geçen yılki Berlinale’de Semih Kaplanoğlu’nun ‘Altın Ayı’yı kazanan ‚Bal’ filminin yakaladığı büyük başarıyı tekrarlamak isteyen Teoman’ın filmi, iki arkadaşın aynı kadına aşık olmaları sonrasında yaşanan çıkmazı konu alıyor. ‚Bizim Büyük Çaresizliğimiz’in dünya galası 16 Şubat’ta festivalin ana gösterim mekanı Berlinale Palast’ta yapılacak.

Almanya'ya Türk işçi göçünün 50’nci yılına rastlayan yılında festivalde, dolayısıyla Almanya’da yaşayan Türk yönetmen Yasemin Şamdereli'nin yönettiği 'Almanya'ya Hoşgeldiniz' filmi ise yarışma dışı gösterilecek. Festivalin en itibarlı akşamı olan Cumartesi gösterilecek ve 1960'larda Almanya'ya göç eden Türk işçilerin başına gelen komik olayları anlatan filmin galasına Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff da katılacak. Berlinale’de kısa metrajlı film kategorisinde, yönetmenliğini Arın İnan Arslan’ın yaptığı ve köylerin boşaltılmasıyla birlikte kente yerleşmek zorunda kalan insanların hikayesini anlatan ‚Pera Berbange’ adlı Zazaca film de yer alıyor.

Bu arada festival İran’da hapis cezasına çarptırılan ünlü yönetmen Cafer Penahi ile dayanışma amacıyla, Penahi’nin 2006 yılında Gümüş Ayı ödülünü kazanan ‚Offside’ filmini tekrarlayacak. Penahi aynı zamanda sembolik olarak festivalin jürisinde de yer alacak, kendisi için bir sinema koltuğu festival boyunca boş tutulacak.

Festival programı çerçevesinde, farklı kategorilerde toplam 58 ülkeden 385 film gösterilirken, ünlü oyuncu İsabella Rosselini'nin başkanlığını yaptığı büyük jüri ‘Altın Ayı’yı kazanan filmi önümüzdeki hafta Cumartesi açıklayacak.

XS
SM
MD
LG